Европа

България сред 15 страни от ЕС, отправили искане за таван на цените на газа

От Euronews България Euronews България

България е сред 15-те държави, които са подписали писмо до Европейската комисия с искане да изготви предложение за общоевропейски таван на цените на едро на природния газ. Това става преди извънредната среща на министрите на енергетиката на блока в четвъртък.

Гърция, заедно с Белгия, Италия и Полша, пое инициативата за съставяне на писмото, адресирано до комисаря по енергетиката Кадри Симсон и подписано от министрите на енергетиката на Белгия, България, Хърватия, Франция, Гърция, Италия, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Испания.

Министрите отправят искане предложението за определяне на горна граница на цените да бъде последвано от законодателно предложение във възможно най-кратък срок. Енергийната криза, започнала през есента на миналата година, се е задълбочила и предизвиква непоносим инфлационен натиск, който е засегнал сериозно домакинствата и предприятията. Все още не сме се справили с най-сериозния проблем от всички: цената на едро на природния газ, се казва в писмото.

Експлозиите по газопроводите "Северен поток 1" и 2, се случиха в момент, когато ЕС се бори да задържи под контрол покачващите се цени на газа и електроенергията.

Това, което мога да кажа е, че се прави всичко възможно, за да се установи произходът на тези събития и на експлозиите по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Ще трябва да стигнем до дъното на тези разследвания, преди да можем да кажем каквото и да било за произхода на тези експлозии и за това кой е отговорен за тях.

Дидие Рейндерс, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието

Затова и все повече страни от ЕС, настояват за таван на цените като единствената мярка, която ще помогне на всяка държава членка да намали натиска.

Целта на подобен таван е да се успокоят пазарите, на които се наблюдават нерационално високи цени, до десет пъти по-високи от тези в САЩ и над два пъти по-високи от тези в Азия. 15-те министри предлагат той да се прилага при всички сделки на едро с природен газ, а не само при внос от определени юрисдикции.  

Предложението за ограничаване на цените има и своите противници, като няколко други държави-членки на ЕС, а именно Дания, Германия и Нидерландия му се противопоставят с мотива, че то ще подкопае сигурността на доставките.