Европа

Нов газопровод: На 1 октомври започват доставки на газ от Норвегия за Полша

От Euronews България Euronews България

В ход, чрез който Европа се надява да облекчи енергийната криза, бе открит нов тръбопровод, доставящ газ от Норвегия до Полша. Към полския премиер Матеуш Моравецки се присъединиха негови колеги от Дания и Норвегия, както и представители на ЕС.

Откриването идва в подходящ момент, тъй като Европа се опитва да намери нови енергоизточници и след като Дания и Швеция откриха течове по газопровода "Северен поток".

Днес навлизаме в нова епоха на енергиен суверенитет, на енергийна свобода и повишена сигурност, а също и на сигурност в по-широкия смисъл на думата.

Матеуш Моравецки, премиер на Полша

Завършването се случва по време на бруталната война на Русия срещу Украйна и манипулирането на газовите доставки от Русия, за да дестабилизира нашия енергиен пазар и икономики. Така че днес ние в Европа заедно изпращаме мощно послание, че Русия няма да успее.

Дите Жул Йоргенсен, директор на Главна дирекция "Енергетика" в ЕК

Проектът "Балтик пайп" /Балтийският тръбопровод/ е продължение на съществуваща инсталация, която ще бъде от полза основно за Полша, но и за съседните държави. Полската газова компания PGNiG посочи, че газопроводът може да достави 6.5 милиарда кубически метра газ през 2023 г – и още 7.7 милиарда през 2024 г.

Първите доставки трябва да започнат от 1 октомври.