Европа

Еврокомисарят по енергетиката: Нуждаем се от таван на цените за руския газ

От Euronews България Euronews България

Спираловидно растяща инфлация, нездравословна зависимост от руските енергийни носители и риск от прекъсване на тока през зимата.

ЕК е изправена пред едно от най-тежките си изпитания. Какви решения може да предостави? И как планира да облекчи въздействието на нарастващите сметки за енергия върху гражданите?

Репортерът на Euronews Айда Санчес пита еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон:

Някои страни искат таван на цената за целия газ, който се внася в Европа. Мислите ли, че това може да проработи? 

Подходът към Русия и към другите партньори трябва да бъде различен. В същото време имаме много добро сътрудничество със страни, които са свързани с нас чрез газопроводи – Норвегия, Азербайджан, Алжир. Водим диалог с тях и ще се опитаме да намерим начин цената на газа да бъде по-достъпна. Разбира се, има и пазар на втечнен природен газ. Трябва да сме сигурни, че там няма манипулации. Има показатели, които ни позволяват да привлечем допълнителни обеми втечнен газ, от които се нуждаем.

От вашите думи разбирам, че от страна на Комисията няма да има предложение за таван на цената на целия вносен газ. Това ли е позицията ви

Не, работата продължава. Но най-голямата ни грижа е как да проектираме нещо подобно, така че нашите обеми и тези, които можем да привлечем, да не носят вреди.

Навлизаме в мерките, които Комисията предложи, кои ще бъдат първите, които гражданите ще усетят? Защото и данък солидарност и пазарните приходи технически са трудни за изпълнение?

В 27-те държави-членки на ЕС гражданите вече имаха възможност да видят някои от резултатите. Предложението от миналата седмица е насочено към пазарната ситуация, при която има недостиг на предлагане.

Кога ще бъдат налични парите, които Комисията очаква да събере от тези два налога?

Таван на цените за тези производители, които произвеждат електроенергия със значително по-ниски разходи, отколкото газовите електроцентрали например. Тези пари ще бъдат на разположение на правителствата, за да ги използват и подкрепят потребителите на дребно и малкия бизнес. Те ще бъдат достъпни незабавно.

Комисар Симсон заключи, че независимо от мащабите на кризата и мерките, които бъдат предприети, домакинствата ще бъдат защитени при всички случаи, но посъветва хората да пестят енергия, за да може солидарно да допринесат за справяне с недостига на газ и високите сметки.