Икономика

Енергийната криза: Мерки срещу покачващите се цени на електричеството и газа

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

След руската инвазия цените на електричеството и на синьото гориво из цяла Европа достигат рекордни нива. За разлика от Германия, която се обяви срещу налагането на таван на цените, в Чехия одобриха подобна мярка. В Испания временно намаляват ДДС-то за доставката на природния газ.

След като чешкият парламент одобри налагането на таван върху цените на електричеството и газа за домакинствата и за малките бизнеси, президентът Милош Земан трябва да подпише закона, за да влезе в сила - стъпка, която се счита за чиста формалност.

Разликата между пазарната и регулираната цена ще бъде възстановена на доставчиците от държавата, като за целта са предвидени над 4 милиарда евро.

След руската инвазия цените на електричеството и на синьото гориво из цяла Европа достигат рекордни нива. 

Италия, не е изключение. Домакинствата и бизнесите усещат последствията.

 

Реших да изложа този обесен манекен на витрината, след като пристигна сметката, сметка за около 2500 евро. Самата аз се почувствах като обесена и реших да окача този манекен и да го изложа на витрината,  защото трябваше да вдигна и цените на кафето. Направих го, за да може хората да разберат защо го правя, защото имаше оплаквания от типа на “кафето е с 10 цента по-скъпо. 

Лора Рамони, собственик на заведение 

От следващия месец в Испания временно намаляват ДДС-то за доставката на природния газ от 21 на 5 процента. Мярката остава в сила до 31-и декември, като при необходимост може да бъде удължена. Целта е значително съкращаване на разходите през зимния сезон. Според предварителните сметки - ще могат да бъдат спестявани по 12 евро на ден, а за клиентите на свободния пазар и до 26 евро дневно.