Икономика

Енергийни решения: Германия е против въвеждането на пределна цена за вноса на газ

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Германия е изцяло против въвеждането на пределна цена за вноса на газ. Идеята става все по актуална сред държавите-членки на ЕС, които търсят начини, за да се справят с повишаването на цените на енергията. Журналист на Euronews разговаря с германския министър по европейските въпроси.

Германия се противопоставя категорично на въвеждането на таван на цените на вносния газ - идея, която набира популярност в държавите-членки на ЕС, които по този начин се опитват да ограничат нарастването на енергийните разходи.

В разговор с Euronews министърът по европейските въпроси на Германия Анна Люрман заяви, че според нея подобни мерки биха били контрапродуктивни.

 

Проблемът е, че ако наложите таван на цените само в ЕС, а всички останали световни потребители не го направят, тогава газът ще отиде при други купувачи. Така ние в Общността може да изпитаме недостиг или да намалим нивата на предлагане. Мисля, че трябва да сме много внимателни при определянето на подобни тавани.

Анна Люрман, министър по европейските въпроси на Германия

Според Берлин ЕС трябва да диверсифицира структурата на доставките си и да започне преки преговори с доставчиците на газ, за да ги убеди да намалят цените.

 

Мисля, че би било важно да се обсъдят начини за намаляване на цените и с отделни доставчици на газ, като например Норвегия, тъй като те са заинтересовани от просперитета на ЕС и европейския пазар.

Анна Люрман, министър по европейските въпроси на Германия

Германия подкрепя пакета от мерки, предложен от Европейската комисия, който включва икономии на енергия и данък върху свръхпечалбите на енергийните компании.

 

Свръхпечалбите на енергийните компании са много необходими, за да можем да използваме свръхпечалбите, които те са получили, без допълнителни усилия, а просто защото така работи енергийният пазар. Можем да вземем тези излишъци и да ги върнем на потребителите, на гражданите, особено на нуждаещите се. Можем да намалим цените за тях.

Анна Люрман министър по европейските въпроси на Германия

Анна Люрман разговаря с Euronews в рамките на заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси. По време на срещата европейските министри обсъдиха и възможността за отпадане на правилото за единодушие по въпросите на външната политика и политиката на сигурност. Тя подчерта, че това трябва да стане възможно най-скоро - и преди присъединяването на нови членове към блока.