Икономика

Антон Иванов: Токът за бита вероятно ще поскъпне, но не тази година

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Основно, в момента ударът е насочен към индустриалната електроенергия. Оттам и инфлацията, която ние наблюдаваме по рафтовете в магазините. Засега нашите битови потребители са защитени в по-голямата си част – заради регулираните цени, които са на едно доста ниско ниво спрямо другите страни в ЕС. Но постепенно и битовите потребители ще усетят едно увеличение на електрическата енергия, вероятно от другия сезон, не тази година.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Антон Иванов от Български енергиен и минен форум като коментар за повишаването на цените на електроенергията на международните борси.

„Този зимен сезон цените са такива, каквито са. Не виждам основание и мотиви да се променят цените. Потребителите могат да бъдат спокойни – тази зима това са цените на електрическата енергия“, допълни той.

„Разбира се, има случаи, в които битови потребители, по една или друга причина, ползват индустриален ток, ток на свободния пазар. Бих посъветвал такива хора да се заинтересуват кой е доставчика им и какви са възможностите им да получат компенсации. Трудна, тромава процедура, но все пак има възможност и е редно хората да се заинтересуват, за да проверят дали могат да бъдат компенсирани. Но за масовия битов потребител това са цените, които ще са валидни до средата на следващата година“, уточни експертът.

Цялото интервю вижте във видеото.