Euronews Primetime

Цената на тока: Евтин ли е евтиният ток в България?

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Вярно ли е, че в България плащаме най-скъпия ток в Европа и възможно ли е битови потребители да плащат индустриална електроенергия? По тези въпроси работи Георги Карамфилов.

Цените на електроенергията в България съвпадат с европейските. Около 380 евро на мегаватчас или малко над 760 лева. Заради регулираният пазар обаче българските потребители плащат по-ниски сметки за битово потребление. Не такъв е случаят с Михаил Митев. В началото на годината той се мести в ново жилище под наем. Впоследствие обаче установява, че сградата е на индустриален ток.

 

Осъзнах, че за месец, в който не съм бил толкова много в тази квартира. В същото време съм използвал само бойлер и пералня, без климатик или вентилатор, платих 80 лева. Питах собственика на сградата какъв е токът и той ми каза, че е индустриален.

Михаил Митев

По думите на Михаил наемодателят не го е предупредил, че ще плаща по-високи сметки за ток. Очакванията за тежка зима го притесняват сериозно и сега той бърза да си намери нова квартира преди отоплителния сезон, за да може да плаща за битово потребление.

 

Говорих със съседи, които ми казаха, че миналата година са плащали между 300 и 400 лева ток през зимата. А тогава дори нямаше такава криза.

Михаил Митев

Оказва се обаче, че в София не е толкова рядко срещано да се предлагат квартири на индустриален ток.

 

Прави ми впечатление, че голяма част от квартирите в София се дават под наем с акт 15, което означава, че са с индустриален ток. А някои дори при Акт 16 пак са с индустриален ток, което е голям проблем.

Михаил Митев

Наближаването на зимния сезон поставя много хора като Михаил пред дилема – да плащат високи сметки за парно или да играят рулетка с цените на тока.

Що се отнася до инфлацията, експертите смятат, че за хората като Михаил няма какво да се прави, но ще се наложи държавна помощ към най-уязвимите.

 

Централните банки увеличават лихвените проценти, което винаги води до забавяне на икономическата активност. Плюс ситуацията с много високите енергийни цени, това означава, че икономика като германската се готви за рецесия.

Димитър Чобанов, финансист

Едно от възможните решения е хората да започнат да изкарват повече.

 

Трябва да се търсят фокусираните начини за подпомагане. Тези хора, които имат действително нужда и са изложени на риск да не могат да си платят сметките за парно и ток. А работещите за съжаление ще трябва по някакъв начин сами да се справят.

Димитър Чобанов, финансист

За Euronews Bulgaria Георги Карамфилов.