Европа

Въпреки кризата с газа: Нидерландия няма да разработва газови находища

От Euronews България Euronews България

Въпреки рязкото покачване на цените на енергията и недостига на природен газ в Европейския съюз, нидерландското правителство реши да продължи със затварянето на кладенците за природен газ в района на Грьонинген, където се намира едно от най-големите находищ в света, на стойност до 1 трилион евро. Съкровище, което може да остане недокоснато в бъдещето.

Заради сеизмична активност, предизвикана от добива на газ. Много къщи са повредени.

Имаше 1200 земетресения в района. 27 000 къщи бяха проверени, защото не са достатъчно безопасни за живеене.

Ян Вигболдус, президент на Грьонингенския газов съвет

Все повече експерти призовават правителството да преразгледа решението си и да удължи добива на газ с още няколко години.

Те се аргументират, че това може да помогне за гарантиране на бъдещи доставки и намаляване на цените на енергията.

Находището може да бъде отворено отново в случай на извънредна ситуация. Така че, когато хората в Германия, Естония или други страни, наистина изпитат недостиг на газ, това е извънредна ситуация. Решението може да бъде преразгледано - за отваряне на находището в Грьонинген, за да се добиват повече обеми газ.

Махел Мюлдер, професор по регулация на енергийни пазари - университет на Грьонинген

Алтернатива на добива на газ у дома е вносът от чужбина. Нидерландия започна да експлоатира допълнителен терминал за втечнен природен газ.

Други страни като Германия и Франция също строят нова инфраструктура за внос на втечнен природен газ.

Европейският съюз наистина предприема действия за справяне с енергийната криза. Нидерландия откри нови LNG терминали в пристанище Емсхавен и там пристигна първата доставка на втечнен природен газ от САЩ. А това означава: заедно със своите съюзници Европа успява да постави тази криза под контрол, предава кореспондентът на Euronews Ханс вон дер Бреле.