Европа

Експерт по отбрана: Войната е свързана с политическото оцеляване на Путин, а и не само

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Не можем да поддържаме вече старите самолети поради войната в Украйна и трябва да мислим в перспектива.

Това каза пред Euronews Bulgaria Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната по повод на инцидента в авиобаза „Безмер“.

Пристигането на новите F-16, които ще заменят МиГ-29 и Су-25, трябва да навлязат максимално бързо в нашите въоръжени сили и да заменят старите платформи.

Според мен системата за отбрана е недофинансирана. Много държави увеличават разходите за отбрана от гледна точка на това, че войната поставя всички държави в една нова ситуация на несигурност. Ключов въпрос е какви средства можем да отделим за модернизация. Сега сме далеч под 2% от БВП – около 1.7%.

За разлика от Консултативния съвет по национална сигурност към президента, Съвета по сигурността към МС трябва да е постоянно действащ орган. Той трябва постоянно да анализира ситуацията, в която България е поставена и да прави предложения към МС за вземане на решения. Той е консултативен работен орган.

НАТО като организация за колективна отбрана е най-добрата гаранция за сигурността на Европа. Интересен въпрос е доколко Путин би прибегнал до употреба на ядрено оръжие. Ядреното оръжие се разработи по времето на Студената война като фактор за нападение, но той се превърна и във фактор за възпиране, защото беше натрупано такова количество ядрено оръжие, че ако то се използваше гарантираше унищожаването на цялото човечество.

 

Русия притежава и стратегическо ядрено оръжие и тактическо. Стратегическото е такова, което може да достигне Америка и Европа. Аз изключвам тази опция, тъй като това означава ядрена война. Но тактическото ядрено оръжие има относително малък ядрен заряд и може да бъде използвано както за военни цели, така и чисто политически – да се демонстрира готовност за използването му.

Войната е свързана с политическото оцеляване на Путин. Той въвлече Русия в нещо, от което трудно може да излезе без да декларира победа. В противен случай това би било неговата политическа, а и не само политическа смърт. От тази гледна точка Путин и ръководството на Русия ще гледат да постигнат максимални успехи.

Очаквам в съвсем близко бъдеще районите, в които се провеждат т. нар. референдуми да бъдат обявени за руски територии. От тази гледна точка войната ще се ожесточава в тези райони. Руската военна мощ се оказа абсолютно недостатъчна в много аспекти – неадекватно управление, лоша логистика, остарели системи и въоръжение.

Вижте цялото интервю във видеото.