Свят

Зеленски иска още подкрепа срещу Русия, благодари на съюзниците

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинският президент Володимир Зеленски проведе поредица телефонни разговори с чуждестранни лидери в момент, когато Москва изглежда готова да анексира част от територията на Украйна. Той благодари на съюзниците за подкрепата. Обсъдени са били редица въпроси, сред които продължаване на военната помощ за Киев и новия санкционен пакет на ЕС срещу Москва.

 

Благорадих още веднъж на президента Ердоган за неговата помощ за освобождаването на наши хора от руски плен. Командирите от "Азовстал", които са в Турция, скоро ще могат да видят своите роднини. Работим за това. Обсъдихме още с президента Ердоган нашето по-нататъшно сътрудничество в областта на отбраната, нашия отговор на всички агресивни стъпки, които Русия вече е предприела и се готви да предприеме. С канцлера на Германия говорихме за подготовката на новия пакет със санкции на ЕК – заедно трябва да го засилим още повече, а да не бъде символичен. Все още има какво да се добави към осмия пакет със санкции.

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Зеленски е разговарял още с лидерите на Великобритания и Канада, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

САЩ работят заедно със съюзниците и партньорите по налагането на тежки икономически санкции на Москва, а Европейската комисия от своя страна също предложи срещу Русия да бъдат въведени нови ограничителни мерки.

Украинският президент е благодарил лично на американския си колега Байдън за новата военна помощ за Украйна за 1.1 милиарда долара. Тя включва доставка на 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия, за противодействие на дроновете, които Русия използва срещу украинските сили.