Европа

Украинските сили са обкръжили руснаците в Лиман

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Украинските войски обкръжават руските сили в Лиман, окупиран град в североизточната част на страната, докато Киев продължава с контраофанзивата си, за да си върне завзетите територии.

Картите, описващи украинското настъпление в региона, показват, че армията се придвижва на север през река Северски Донец от райони на изток и запад от града и през река Оскил от позиции на север от Лиман.

Британското министерство на отбраната даде оценка, че през последните няколко дни Украйна е увеличила офанзивните си операции в североизточната част на страната. Нейните части са напреднали по най-малко две оси на изток от линията на реките Оскил и Северски Донец, където те бяха консолидирани след предишното им настъпление по-рано този месец.

Майк Мартин, сътрудник в катедрата по военни изследвания в Кинг'с Колидж в Лондон, написа в Туитър, че украинските сили може да хванат в капан руснаците в Лиман и да ги принудят да се изтеглят.

Руските сили отговарят с масиран обстрел по жилищна и обществена инфраструктура. При удар срещу училище в град Николаевка е загинала 63-годишна жена. Учебното заведение се е използвало като убежище от местни жители.

В момента на удара там са били 15 души, включително 2 деца. Убитата жена е била охранителка в училището.

 

Работих упорито и честно. Защо ми трябва този руски свят? Имахме много добър живот, защо ми трябва това? Облечен съм, обут съм, имам всичко.

Микола Мороз, оцелял от атаката 

Николаевка е разположен на около 30 километра от Лиман.