Политика

Донев свиква Съвета за сигурност заради ескалацията на войната

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Очаква се премиерът Гълъб Донев да свика Съвета за сигурност към Министерски съвет, за да бъдат взети конкретни решения и страната ни да бъде готова за реакция във връзка с войната в Украйна.  

Донев коментира, че обявената частична мобилизация от президента Путин води до ескалация на напрежението и до липса на сигурност у държавите, които са близо до конфликта, доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще бъдат. По думите на служебния премиер това действие на Русия е недопустимо, особено като се има предвид, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Затова би трябвало да спазва стриктно Устава на организацията и да не сплашва с военна сила друга държава. 

Гълъб Донев отново подчерта, че "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни. И допълни, че несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия. Донев беше категоричен, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в Украйна.