Политика

Премиерът обяви, че свиква Съвета по сигурността: Действията на Русия са недопустими

От Euronews България Euronews България

Служебният премиер Гълъб Донев свиква Съвета за сигурност към министър-председателя още следващата седмица. Вероятно срещата ще се състои в четвъртък. Това заяви той пред общественото радио.

По думите му обявената частична мобилизация в Русия води до ескалация на напрежението и държавите в Европа нямат сигурност за това, доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще бъдат те.

Донев допълни, че действията на Русия са недопустими, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на организацията и да не сплашва с военна сила.

Премиерът подчерта отново, че риск за националната сигурност на България има, но не и пряка военна заплаха до този момент. По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия.

Премиерът беше категоричен, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна.

Гълъб Донев допълни, че страната ни подкрепя да продължат санкциите на ЕС срещу Русия, но трябва да има точен анализ за това санкциите да нямат обратна сила за страните членки.