Европа

Ген. Съби Събев: Обявяването на мобилизацията в Русия беше паническо решение

От Euronews България Euronews България

Азбучно правило е, че при мобилизация, очевидно, последствието е ескалация на военните действия. Това обаче ще се прояви след няколко месеца, през които мобилизираните ще бъдат екипирани, подготвени и обучени за фронта. Разбира се, голяма част от тях ще бъдат използвани за осигуряване на реда в тези окупирани територии и потушаване на разрасналото се партизанско движение в Украйна.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ първият български представител в НАТО ген. Съби Събев. Според него Украйна отдавна е подготвена за хода на Кремъл.

Едно от последствията на тази мобилизация в Русия ще бъде засилването на военната помощ за Украйна, включително с по-далекобойни оръжейни системи, за чиято доставка досега САЩ се въздържаха.

ген. Съби Събев, български представител в НАТО (2002 - 2004)

Ген. Събев посочи, че една от целите на предстоящата анексия на окупираните територии има за цел да представи жертвата Украйна като агресор.

„При зимни условие предстои да видим, доколко интензивна ще бъде ескалацията“, коментира още той и допълни, че в възможно Путин да предвиди една пауза за руските войски, за да имат време да се организират и попълнят, изчаквайки до пролетта за предприемането на нова офанзива.

Обявяването на частичната военна мобилизация беше паническо решение и предизвикано именно от това да се предотврати загубата на още окупирани от Русия територии.

ген. Съби Събев, български представител в НАТО (2002 - 2004)

Ген. Събев прогнозира възвръщане на още територии на Украйна в следващите седмици.

„Референдумите са в абсолютно нарушение на международното право, устава на ООН, конституцията и законите на Украйна“, подчерта първият български представител в НАТО.

Според него Русия се обрича на дългосрочни санкции, защото предстоящото анексиране на окупираните територии никога няма да получи международно признание.

Това, което каза президентът вчера, трябваше да го каже още в самото начало на инвазията. Реално той закъсня с тези оценки близо 7 месеца.

ген. Съби Събев, български представител в НАТО (2002 - 2004)

Ген. Събев не очаква бърза промяна на българската позиция относно предоставянето на военна помощ за Украйна.

По думите му войната няма приключи скоро, освен ако в Русия няма драматична промяна и Путин не бъде свален от власт.

Целия разговор вижте във видеото.