Euronews Primetime

Руски влогър: Избягах, защото не мога да убивам украинци

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Руският влогър Данил Орлейн следи какво е общественото мнение в Руската федерация и публикува мнението на руснаците в своя канал в платформата YouTube. Заради дейността си и обстановката в страната Орлейн е принуден да напусне Русия. Какви са вижданията му за случващото се в Руската федерация и има ли шанс скоро да се върне в родината си - отговорите на тези въпроси потърси Георги Карамфилов.



Знам, че ти си независим влогър, но на базата на мненията, които си чул, можеш ли да кажеш дали руснаците искат или не искат да отидат на фронта?

Руснаците са повече от 140 милиона, не мога просто в едно изречение да кажа дали искат или не. От тези 140 милиона, Сергей Шойгу каза, че 30 милиона са общият брой на резервистите, от които 300 000 ще бъдат пратени на фронта. Няма никакво значение дали те са готови или не, те ще бъдат мобилизирани и изпратени на фронта да се бият. Разбира, се имат още една опция – да отидат в затвора за 10 години като дезертьори. Вчера разговарях с един мой приятел и той каза, че в момента в Русия ситуацията е тотално извън контрол. Никога не съм виждал този човек толкова притеснен дори когато наложиха санкциите на Русия. Но вчера си писахме и ми каза, че в момента е пълно безумие. Поне 10 от моите приятели не могат да напуснат страната, защото се очаква да бъдат мобилизирани. А знаеш ли, аз преди ходех на протести, преди около 5 години. И тогава имаше много хора на митингите. Но с времето ставаха все по-малко. И накрая протестираха само няколко хиляди души, което за нашите стандарти е много малко.

А защо се отказа да ходиш на протести и имайки предвид ситуацията в Русия в момента, кога смяташ, че ще можеш да се върнеш?

Не бих казал, че съм се отказал или съм се предал. Тук става по-скоро въпрос са психологически феномен. Когато се организира протест, хората просто не вярват, че много хора ще се появяват, за да протестират. И като започнеш да мислиш така и ти също не отиваш на тези митинги, защото какъв би бил смисъла изобщо, щом почти никой няма да дойде. И този начин на мислене се разпространява сред руснаците, което ясно показва, че начина на мислене и като цяло манталитета трябва да се промени. Просто трябва да започнат да вярват, че ще дойдат много хора и ще има смисъл.

И аз отново питам, защо избяга от Русия и смяташ ли, че ще можеш да се върнеш?

Честно да ти кажа, не съм сигурен?

Става дума за близкото бъдеще?

Изобщо не мисля за връщане в Русия. В момента съм в Европа, но за съжаление визата ми почти изтече и се чудя къде мога да отида. Все още не съм решил къде, но трябва да го измисля.

 

Но със сигурност няма да е в Русия?

Със сигурност няма да е Русия.

Заради протестите ли е, заради мобилизацията или санкциите? Кое те накара да не искаш да се върнеш?

Мобилизацията със сигурност. Преди половин година напуснах Русия. Не бях готов да отида в Украйна и да убивам украинци. После се върнах в Русия, защото ми изглеждаше, че нещата се нормализират и вече не е толкова тежко положението особено през юни или юли месец това лято. И изведнъж въвеждат мобилизация. И сега отново не мога да се върна, не искам да убивам украинци, изобщо не искам и да си го помислям. Не съм готов.

А някога ще станеш ли готов?

Ако започна да гледам през цялото време руска телевизия, може и да стана готов. Просто ми дай 5 дена, през които да гледам само телевизия и ще стана готов.

Заради пропагандата ли?

Определено. Един ден си пуснах телевизора и бях като сразен. И се усетих и започнах да си мисля, наистина ли тези украинци правят така. Нашите медии наистина се справят много добре в това. Това е едно от нещата, в които Руската федерация е много добра – да прави пропаганда и да продава нефт и природен газ. Просто наистина са много добри.