Euronews Primetime

Какви са причините за пътуванията от Русия към Сърбия?

От Euronews България Euronews България

След обявената частична военна мобилизация хиляди руснаци напуснаха страната си, а самолетните билети са разпродадени за седмици напред. Сърбия, която остава един от съюзниците на Русия на Балканите, е една от желаните дестинации за бягащите от мобилизацията. Разказва Ана Михалчич от Euronews Сърбия. След като в Руската федерация беше обявена частична мобилизация в медиите се появиха съобщения, че цените на билетите за полетите между Белград и Москва са скочили до небето и струват няколко хиляди евро, а руснаците бягат от страната си. Сръбската авиокомпания Air Srbija, която е единственият авиопревозвач от Европа до Русия, освен турската Turkis Airlines, отрече тези твърдения пред медиите. Компанията съобщи, че търсенето на билети се е увеличило още през март тази година и че билети могат да бъдат закупени няколко дни или дори седмици предварително.

Компанията посочва, че билетите за месец септември по маршрута Белград-Москва са продадени отдавна, а за месец октомври все още има няколко свободни места. Когато отидете на уебсайта aviasales.ru, който ви насочва към закупуване на билети, можете да видите, че следващият свободен полет от Москва до Белград, чрез други авиокомпании, е наличен само за няколко дни и струва над 10 000 евро. Важно е да се отбележи, че подобен маршрут, т.е. път, би бил свързан с няколко прекачвания, дори и до държави, за които руските граждани се нуждаят от виза, каквато не им е необходима за Сърбия. Освен това такъв полет би продължил повече от 60 часа. Тази сутрин на летище "Никола Тесла" изчакахме пътници от Руската федерация, които летяха от Москва за Белград, и те посочиха няколко причини, поради които са кацнали в Сърбия.- Тук дойдоха най-добрите стрелци, които стрелят с пистолети в Русия, дойдохме на състезанието по стрелба Cobra Balkan Open.FLASH. Никой никъде не бяга. Дойдохме да спортуваме, а след това се връщаме в родината си.FLASH. Всички ние сме руснаци. Ще покажем на всички как руснаците могат да стрелят и сме дошли да се видим с нашите приятели.

- Имахте ли проблеми със закупуването на билета? 

-Не.

- Кога купихте билета?

- Купихме го преди един месец. Не бягаме, доведохме сина си да учи. Всичко е наред.

- Купихме билета много отдавна, още през юли.

- Какво правите в Белград?

- Намираме се в транзитна зона.

- Къде отивате след това?

- За София.

 

Никой от пътниците, т.е. гражданите на Руската федерация, с които разговаряхме, не спомена, че бягат от страната си. Тази сутрин полетът беше доста пълен, намерихме цели семейства, млади и стари хора. Намерихме дори сърби, но и други народи. Важно е да се отбележи, че това не е единственият полет от Москва за Белград днес. Имаше няколко такива, а полети има дори от Санкт Петербург, Сочи и Казан.

Ана Михалчич, Euronews Сърбия