Общество

Кой е Петьо Петров–Еврото? От шеф на следствието до „оперативно интересно лице“

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Обявиха за национално издирване Петър Петров, известен като Петьо Еврото, съобщиха от МВР. Редица неизвестни и въпроси остават отворени след специализираната полицейска акция, насочена по непотвърдена информация срещу него и  бизнесмена Размиг Чакърян. Кои са двамата и защо прокуратурата започна проверка в столично заведение, свързано с тях? 



Според публичните данни Рамзиг Чакърян - Ами е свързван с компанията, която Агенцията по храните (БАБХ) се опитваше да отстрани от фитосанитарния контрол при граничния пункт с Турция - "Капитан Андреево". В миналото Чакърян е имал отношения с убития в ЮАР Къро и и със сочения за наркобос Христофорос Аманатидис - Таки. 

Петьо Петров, по-известен в публичното пространство като Петьо Еврото, започва кариерата си в съдебната система като прокурор. През 2004 г. става зам.-шеф на столичното следствие. Пет години по-късно е прехвърлен в Националната следствена служба. През юли 2010 г. следователят удря с автомобила си на софийско кръстовище два автомобила, тестван е с дрегер, който показва 1,2 промила алкохол. Направената кръвна проба се разминава с първоначалната – само 0,2 промила. По същото време Петров вече е основен свидетел на градска прокуратура по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и Тенчо Попов. Върховният касационен съд окончателно ги оправдава, а магистратите определят случая като „емблематичен пример за полицейска провокация, инсценирана и проведена с участието на Петьо Петров под ръководството на лица от службите за сигурност, полицията и държавното обвинение“. Решението на ВКС по делото „Цонев-Сантиров-Попов“ принуждава Петров да подаде оставка „по лични причини“ – първо като шеф на столичното следствие, след това изобщо от съдебната система. 

Петьо Еврото придобива популярност и с разследването на „Антикорупционния фонд“ отпреди три години, станало известно като "Осемте джуджета" . В разследването на неправителствената организация бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор Златанов разказват как е направен опит да им бъдат отнети фирмите, свързани с асансьорния бизнес. Двамата имат спор за имущество и бащата търси помощ от Петьо Еврото. След това е образувано дело срещу сина и той е арестуван. Междувременно срещу бащата започва натиск да се раздели във фирмите, а синът е закаран в болница заради тежки здравословни проблеми. Именно в болницата той е посещаван от нотариус, за да прехвърли дялове от фирмите си. Въпреки постановление на СРП по случая за прекратяване на производството по журналистическото разследване, в началото на март т. г. Софийски градски съд окончателно го отменя. Към момента обаче от прокуратурата не са обявили какво ще предприемат по съдебното решение, както и по „Осемте джуджета“.