Общество

Обявиха Петър Петров – Петьо Еврото за издирване

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Бившият следовател Петър Петров, по прякор Петьо Еврото, е обявен за издирване. Това потвърдиха от МВР.

Късно в понеделник в столичен ресторант се проведе спецоперация. По първоначална информация обект на проверка са именно Петров, както и бизнесменът Размиг Чакърян, по-известен като Ами.

Познатият покрай случая "Осемте джуджета" бивш следовател е бил потърсен в ресторант, офис и в дома си, и не е бил открит. Той е търсен от прокуратурата, но по дело, което не е свързано с "Осемтте джуджета".

Ден по-рано бившата съпруга на Петър Петров Любена Павлова даде интервю в новото разследване на "Антикорупционния фонд", който разкри схемата за търговия с влияние и изземане на чужди бизнеси през прокуратурата с т.нар. кръг "Осемте джуджета".

"Тържище на бъдеще. На всякакво ниво, кариерно, финансово. Отделно се решаваха проблемите на хората, други се създаваха". Така описа ситуацията в ресторант "Осемте джуджета" Павлова.

Първоначално името на Петър Петров нашумя като началникът и човекът, помогнал в първите професионални стъпки на младия следовател Делян Пеевски. След това се запознахме с образа на Пепи Еврото като ключов свидетел по още по-ключови съдебни дела - като делото за оказван натиск върху Христо Лачев - бивш шеф на "Булгартабак" от страна на Делян Пеевски, в което Петър Петров е разпитан като свидетел.

Друго дело, по което Пепи Еврото е свидетел, е срещу бившия районен прокурор Славчо Кържев.

Петър Петров е командирован в Националното следствие през 2009 г. И тогава работи по няколко ключови разследвания - за хонорара на Ахмед Доган за Цанков камък, разследването срещу Любомир Павлов и Огнян Донев. Името на Петър Петров попадна и в една от най-шумните акции у нас - тази срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Точно в него, той е най-важният свидетел на разследването. 

Най-скандалното разкритие около Петър Петров направиха от "Антикорупционния фонд". В разследването им "Осемте джуджета" Петър Петров беше посочен като човек, който решава проблеми срещу пари. Разследването излезе със заключения, че Петров кадрува не само в съдебната система, и че е част от схема за присвояване на бизнеси и имущество. 

И въпреки че беше разпитан и по това разследване, което прокуратурата се опита да прекрати, на този етап няма открити престъпления.