Политика

Шефовете на служби рапортуваха в един глас: Независими сме

От Euronews България Euronews България

В пълен синхрон ръководителите на българските служби за сигурност увериха Народното събрание в своята независимост. Това се случи на изслушване в пленарната зала по инициатива на партия „Възраждане“.

Повод за него бе записът от заседанието на „Продължаваме промяната“, на което Кирил Петков и Асен Василев коментират, че ще сменят шефовете на всички служби след съставянето на правителството. И че „имената са синхронизирани с посолството“.

Изслушването на ръководителите на ДАНС, военното разузнаване и ДАР бе на извънредно заседание, което бе открито – нестандартно решение за обичайната парламентарна практика, според която обичайно депутатите разглеждат въпросите от националната сигурност при закрити врата.

„Назначаването на председател на ДАНС се извършва по строго регламентирана процедура. Никъде не се предвижда да има съгласуване с чужди посолства“, заяви шефът на ДАНС Пламен Тончев. Той увери, че агенцията е надежден и търсен партньор.  А по повод друга част от записа – за руско влияние в българските служби, припомни, че ДАНС сама е разкрила свои служители, работили за руското разузнаване. „Такива твърдения дискредитират институциите“, обобщи Тончев.

Шефът на Военно разузнаване ген. Венелин Венев се оплака, че „въпросната история“ със записа го заварила в компанията на натовски генерал. Той обърна внимание на критиките от ПП, че българските служби не са знаели за руската инвазия в Украйна ден преди началото й. Асен Василев направи този коментар преди дни като допълнителен източник на съмненията, че Кремъл покровителства българските служби за сигурност.

Затова съобщи, че са получили разрешение от НАТО да разсекретят какво точно се е случило преди войната и това ще бъде направено пред ресорните парламентарни комисии.

ДАР не е на президента Радев или на някой друг“, заяви и шефът на разузнаването Антоан Гечев. Той също енергично заяви, че българското законодателство не предвижда председателят на агенцията да се представя на чужди посолства или организации.

Шефовете на спецслужбите се обединиха в критичното си отношение към казаното от ПП по време на сбирката, записът от която разпространи Радостин Василев. Той от своя страна се раздели с депутатския си имунитет, след като главният прокурор Иван Гешев поиска да го разследва за оказана принуда над депутатката Христинка Иванова. Срещу Гешев пък на 1 май бе организиран атентат с взрив край автомобила му, след който последваха скоростни политически и прокурорски искания за предсрочното му освобождаване.

Съмненията след всичко това, изказвани на глас от лидерите в ПП и ДБ са, че Василев се е превърнал в инструмент на силите, които не желаят да бъде съставено правителство в България и имат интерес кризата да продължи.

Днешните ръководители на службите са назначавани изцяло във времето, в което управляват служебните правителства на президента Румен Радев. 

По-късно в рамките на изслушването пред депутатите Пламен Тончев съобщи, че е образувано досъдебно производство срещу "съветник на български премиер, консултирал гражданин на Северна Македония във връзка с присъединяването й към Европейския съюз". Той не уточни кого точно визира, но съобщението му бе посрещнато с бурни аплодисменти в средите на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане".

По-късно Тошко Йорданов от ИТН заяви, че става дума за съветника по външна политика на бившия премиер Кирил Петков - Весела Чернева. Нейното име бе често споменавано като паралелен преговарящ и "външен министър в сянка" по време на скандала за вдигането на българското вето за Македония и старта на нейните преговори за влизане в ЕС. Този скандал приключи с оттеглянето на ИТН от кабинета и предсрочното му сваляне от страна на останалите аплодиращи в залата днес.