Политика

Със закон пробват да отнемат на президента службите за сигурност

От Euronews България Euronews България
NSO Снимка: БГНЕС

Проектозакони, които ще отнемат правомощието на президента да назначава шефовете на специалните служби, са внесли парламентарните групи на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Поправките засягат законите за ДАНС, за МВР и за НСО и са идентични – предвиждат занапред правителството по предложение на министър-председателя да назначава ръководителите на агенцията за национална сигурност, на Държавна агенция „Технически операции“, на Военното разузнаване и на разузнавателната служба, както и главния секретар на МВР. А директора на Националната служба за охрана да премине към министъра на отбраната.

В момента тези назначения са в ръцете на президента, който ги утвърждава с указ.

„Целта на тази промяна съответства на конституцията, според която Министерският съвет осигурява обществения ред и националната сигурност“, мотивират се вносителите. Проектите предвиждат още публични изслушвания на всеки от кандидатите пред парламента преди назначенията им.

Това не е първият случай, в който парламентарни сили опитват да отстранят президента от решаващата му роля в определянето кой ще ръководи службите. Подобни промени са били разглеждани и обсъждани и в предишни парламенти, но не са били приемани.

„Законодателното предложение е наложително в контекста на развитието на войната в Украйна и бежанския натиск, при които защитата на националната сигурност следва да е основен приоритет на правителството“, пишат още от ПП и ДБ. И добавят, че текстовете им не ограничават правомощията на президента да получава от службите същата информация, която и сега.

Промените в Закона за НСО пък предвиждат намаляване задължителната охрана на бивши президенти, премиери, главен прокурор и други висши длъжностни лица да бъде намалена до 1 г. след освобождаване на поста, както и ограничаване кръга на охраняваните ВИП-ове.

„Приемането на тези законодателни инициативи е част от гаранциите за съставяне на правителство на малцинството, в случай че се стигне до втори мандат“, уточняват вносителите. И припомнят, че преди седмица двете партии обявиха готовност да излъчат подобно правителство, но за целта първо ще сондират подкрепа за такова в пленарната зала чрез подобни законодателни тестове.