Политика

Кирил Петков: Саботира ни активно мероприятие на службите с тайни записи и „бръмбари“ (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Води се активно мероприятие срещу коалицията ПП-ДБ и възможността за съставяне на редовно правителство. Политици от коалицията са били записвани по време на работни срещи в НС и нашите офиси, по време на Изпълнителен съвет, Национален съвет, срещи в парламента. Записи, както от ПП, така и на хора от ДБ.

Това съобщи на извънреден брифинг съпредеседателят на ПП Кирил Петков.

"Използвани са записващи устройства в нашите централи и в сградите на Народното събрание, извадки от видеоразговори и телефони. Тези действия са работа на службите и "Дълбоката държава" с цел дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство", обяви Петков.

"Дошло е време разделно. Или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България", отсече съпредседателят на коалицията ПП-ДБ.

Изявлението му дойде изпреварващо обявената по-рано днес пресконференция на депутата от ПП Радостин Василев. Тя е насрочена за утре сутрин, а според слуховете на нея Василев щял да се разграничи от "Промяната" и вероятно да я напусне. Анонсът за брифинга бе придружен с видео, проследяващо скандали с участието на Бойко Борисов през последните 13 години. 

Преди да се присъедини към ПП, Радостин Василев беше министър на спорта от "Има такъв народ" в рамките на 47-ия парламент и кабинета "Петков". 

 

Радостин Василев има нереалистичната надежда да започне свой проект, след като разбра, че няма да бъде предложен за министър на спорта

Кирил Петков

Петков уточни, че Радостин Василев е подготвил и ще пусне записи със сглобени фрази и думи, извадени от контекста, чиято цел е да създаде манипулация. Даде и примери, които в партията научили: "Борисов е само медиен противник; Ще изперем Борисов, той е наш приятел; Няма да се борим срещу мафията" и др.

Това, което знаем, е, че над 10 часа записи са синтезирани в 4 минути с отделни думи и фрази, така че да могат да дадат грешни внушения", обобщи съпредседателят на ПП. И нарече Радостин Василев "емоционално неуравновесен човек". 

Петков намекна и за връзка между обявения брифинг и искането за имунитета на Радостин Василев, което главният прокурор Иван Гешев отправи към парламента в края на април. Първоначално депутатът отказа доброволно да даде имунитета си и по думите на Петков е получил подкрепата на парламентарната група за това. После обаче Василев неочаквано и необяснимо решил все пак да се откаже от депутатската си защита.

Според Петков някой иска да "спре съдебната реформа, реформата в службите, и иска да попречи на България да има стабилно правителство". Той разказа, че в плановете на бъдещото ротационно правителство "Денков-Габриел" е влизала смяната на всички шефове на служби в страната.

"Няма да стане, няма да се поддадем на шантажа и манипулациите. Василев е само инструмент на превзетата държава и на службите", категоричен бе Петков.

На въпрос кого точно обвинява за случилото се и вижда ли роля на президента Румен Радев (Който в момента е патрон на изпълнителната власт, а като президент утвърждава част от ръководителите на службите - бел. ред.), Петков отговори:

"Много е странно за мен, че след като акад. Николай Денков и Мария Габриел обявиха, че има разбирателство, мандатът се бави. И защо когато мандатът се бави, информацията за тези записи ще излезе утре в 11 часа, Василев е запазил час в зала за пресконференции. 30 години имаме превзета държава, 30 години знаем, че България изглежда фасадно добре, но отвътре е абсолютно изгнила в нейната държавност. Сега това изгниване излиза на повърхността - видяхме какво се случи с главния прокурор, заплашват се с убийства, чуваме, че и мафиоти са застреляни."

Според него случващото се доказва, че "тази изгнила система се опитва да взриви" единствената възможност за провяна.

Макар по думите на Петков "бръмбари" да е имало както в централата на ПП, така и в тази на ДБ, на брифинга пред медиите застанаха само представители на "Промяната". Коалиционният партньор отсъстваше.