Европа

Сълзи и протести при мобилизацията на руснаците за войната в Украйна

От Euronews България Euronews България
Protests Russia2 Протестите в Русия при обявяването на мобилизацията, Снимка: AP

В четвъртък Русия засили военната и политическата си кампания за завладяване на украинска територия, като събра резервисти от руската армия, които да се сражават, подготви гласувания за анексиране на окупираните територии и предприе нови смъртоносни нападения.

Ден след като президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация за подсилване на войските си в Украйна, в социалните мрежи се появиха драматични сцени на разплакани семейства, които се сбогуват с мъже, заминаващи от военно-мобилизационните центрове в Русия.

Видеоклип в Twitter от източния сибирски град Нерюнгри показва мъже, излизащи от стадион. Преди да се качат в автобусите, мъжете прегръщат членовете на семействата си, които чакат отвън, като много от тях плачат, а някои закриват устата си с ръце от мъка. Един мъж държеше дете до прозореца на един автобус, за да го погледне за последен път.

В Москва жени прегръщаха, плачеха и прекръстваха мъжете. В друг мобилизационен пункт. 25-годишен младеж, който назова само първото си име Дмитрий, получи прегръдка от баща си, който му каза "Бъди внимателен", докато се разделяха.

Дмитрий заяви пред руската медийна компания "Острожное новости", че не е очаквал да бъде призован и изпратен толкова бързо, особено след като все още е студент.

"Никой не ми каза нищо сутринта. Дадоха ми известие за призоваване, че трябва да дойда тук в 15 ч. Чакахме 1,5 часа, след което дойде наборният офицер и каза, че заминаваме сега", каза той. "Аз си казах: "О, страхотно! Излязох навън и започнах да звъня на родителите си, на брат си, на всички мои приятели, за да кажа, че ме вземат".

 

Световните реакции

В едни от най-острите си коментари по време на продължаващата вече близо 7 месеца война украинският президент Володимир Зеленски се обвини, че руснаците се поддават на натиска да служат във въоръжените сили на страната си и че не са се обявили против войната. Във вечерното си видеообръщение той премина от обичайния си украински език на руски, за да каже директно на руските граждани, че са "хвърлени на смърт".

Вие вече сте съучастници във всички тези престъпления, убийства и мъчения на украинци", каза Зеленски, облечен в черна тениска с надпис на английски език: "Ние сме с Украйна", вместо характерната за него тениска с маслиново покритие. Той заяви, че възможностите на руснаците да оцелеят са "да протестират, да се борят, да избягат или да се предадат в украински плен

Западните лидери осмиваха заповедта на Путин за мобилизация като акт на слабост и отчаяние. Според независимата руска правозащитна група OVD-Info повече от 1300 руснаци са били арестувани в антивоенни демонстрации в сряда, след като той я издаде. Организаторите заявиха, че за събота са планирани още протести.

Частичното призоваване на 300 000 резервисти от страна на Путин беше лишено от подробности, дотолкова, че руските военни обявиха в четвъртък, че са създали телефонен център, който да отговаря на въпроси.

Във Вашингтон бригаден генерал Пат Райдър, говорител на Пентагона, заяви, че САЩ смятат, че на Русия ще ѝ отнеме време да обучи и оборудва новите войски и че това може да не реши проблемите с командването и контрола, логистиката и морала.

Притесненията относно потенциално по-широкия набор накараха някои руснаци да си купят самолетни билети, за да избягат от страната, а Зеленски заяви в четвъртък, че руските военни се готвят да призоват до един милион мъже. По-рано говорител на Кремъл отрече тези твърдения.

Германският министър на вътрешните работи Нанси Файзер предложи конкретна подкрепа на потенциалните дезертьори. Тя заяви пред ФАЦ, че всеки, който "смело се противопоставя на режима на Путин и поради това се излага на най-голяма опасност", може да подаде молба за убежище в Германия.

Protests Russia3 Kommersant Протестите в Русия при обявяването на мобилизацията, Снимка: AP

Фиктивни референдуми

В рамките на кампанията на Кремъл за анексиране на територии промосковските власти в четири контролирани от Русия региона на Украйна планират от днес референдуми за присъединяване към Русия - ход, който може да разшири войната и следва наръчника на Кремъл от времето, когато анексира украинския Кримски полуостров след подобен референдум. По-голямата част от света смята анексирането на Крим през 2014 г. за незаконно.

Гласуването на референдумите в украинските области Луганск, Херсон, Запорожие и Донецк е предвидено да продължи до вторник. Чуждестранните лидери нарекоха гласуванията нелегитимни и необвързващи.

В Луганск по улиците се появиха билбордове с надписи "С Русия завинаги" и "Нашият избор - Русия", а доброволци раздаваха лентички в цветовете на руското национално знаме и плакати с надпис: "Русия е бъдещето. Участвайте в референдума!"

 

На източния фронт нищо ново

На бойното поле руските и украинските сили си разменяха ракетни и артилерийски обстрели, тъй като и двете страни отказваха да отстъпят позиции.

При руските ракетни удари в южния град Запорожие загина един човек, а петима бяха ранени, съобщиха украински официални лица. Представители на контролирания от сепаратистите град Донецк заявиха, че при украински обстрел са загинали най-малко шестима души.

Кирило Тимошенко, заместник в кабинета на украинския президент, заяви, че хотел в Запорожие е бил ударен и спасителите се опитват да освободят хора, затрупани в развалините. Губернаторът на окупираната предимно от руснаци Запорожка област, Олександър Старух, заяви, че руските сили са се насочили към инфраструктурата и са повредили жилищни сгради в града, който остава в украински ръце.

Кметът на контролирания от сепаратистите град Донецк, Алексей Кулемзин, заяви, че украинският обстрел е поразил покрит пазар и микробус. През нощта един човек е бил убит по време на руски обстрел в Никопол, от другата страна на реката, където се намира Запорожската атомна електроцентрала, според областния управител на Днепропетровск.

Докато продължаваха военните действия, двете страни успяха да се споразумеят за голяма размяна на пленници. Украинските официални лица обявиха размяната на 215 украински и чуждестранни бойци - 200 от тях за един-единствен човек, съюзник на Путин. Денис Пушилин, ръководител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, потвърди, че проруският украински опозиционен лидер Виктор Медведчук, е бил част от размяната.

Путин неведнъж е говорил за Медведчук като за жертва на политически репресии. Медиите твърдят, че преди руската инвазия Медведчук е бил основен кандидат за ръководител на марионетното правителство, което Кремъл се надява да установи в Украйна.

Сред освободените бойци бяха украински защитници на стоманодобивен завод в Мариупол по време на дългата руска обсада, както и 10 чужденци, включително петима британски граждани и двама американски военни ветерани, които са се сражавали с украинските сили. Някои от освободените са били осъдени на смърт в окупираните от Русия райони.

Видеоклип на новинарския уебсайт на Би Би Си в четвъртък показва двама от освободените британци - Ейдън Аслин и Шон Пинър, които говорят в самолет на път за дома.

Искаме само да съобщим на всички, че вече сме извън опасната зона и се прибираме у дома при семействата си", казва Аслин във видеото, а Пинър добавя: "С цената на всичко

Организацията с нестопанска цел Presidium Network, която помага за предоставянето на помощ на Киев, заяви, че Аслин, Пайнър и още трима британци са се прибрали благополучно у дома и са се събрали със семействата си в четвъртък.

Продължаването на руските ракетни атаки и започването на частична мобилизация на руснаците във въоръжените сили подсказва, че Кремъл се опитва да разсее всякаква представа за слабост или отслабваща решимост да постигне военните си цели в светлината на неотдавнашните загуби на бойното поле и други неуспехи.

 

В четвъртък високопоставен служител на Кремъл повтори заплахата на Путин да използва ядрено оръжие, ако руската територия бъде нападната.

Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на руския Съвет за сигурност, заяви, че стратегическите ядрени оръжия са една от възможностите за защита на контролираните от Русия територии в Източна и Южна Украйна. Забележката изглежда послужи като предупреждение, че Москва може да се насочи и към западните съюзници на Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен реагира в четвъртък, като призова всички членове на Съвета за сигурност на ООН да "изпратят ясно послание" на Русия, че трябва да спре ядрените си заплахи.

Съседите на Русия са настръхнали от евентуална заплаха от страна на Русия. Естония съобщи, че в четвъртък са започнали тренировъчни учения за близо 2900 резервисти и доброволци, което е очевидно противодействие на обявената от Москва частична военна мобилизация.