Свят

Навални: Путин иска да запази властта си, хвърляйки стотици хиляди руснаци във войната

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Политици, религиозни лидери и обикновени граждани осъдиха обявената от руския президент Путин частична мобилизация на резервисти. Това означава, за повечето от тях, разширяване на обхвата и продължителността на войната. Опозиционният лидер Алексей Навални заяви, че Путин иска да „изцапа с кръв ръцете на стотици хиляди руски граждани“, за да задържи личната си власт.

Президентът Владимир Путин нареди първата мобилизация на руски войски след Втората световна война и предупреди, че Москва ще се защитава с мощта на целия си огромен арсенал, ако бъде изправена пред ядрена заплаха от страна на Запада.

Украйна смята, че ходът на Путин е оправдание за собствения му провал. "Войната очевидно не върви по сценария на Русия и поради това изисква от Путин да направи изключително непопулярни решения за мобилизация и сериозно ограничаване на човешките права", написа Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Зеленски.

Русия ще се опита да унищожи Украйна и да промени границите ѝ, коментира полският премиер Матеуш Моравецки.

ЕС обсъжда още санкции срещу Русия, съобщи говорител на Европейската комисия.

 

Обсъжда се европейски отговор на продължаващата агресия – на извършените военни престъпления и масови убийства в Украйна, очакваните "референдуми", обявената частична мобилизация. Тези действия ще имат последици. Обсъжда се и предоставянето на допълнителна военна помощ за Украйна.

Петер Стано – говорител на ЕК

Германският канцлер смята, че частичната руска военна мобилизация в Украйна говори, че руската атака срещу Украйна е неуспешна, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорител на Олаф Шолц.

 

Решението на Путин е признак на слабост. Украйна няма да бъде уплашена от него, и ние не трябва да бъдем. Мобилизацията показва, че имаме работа с конфликт, който ще продължи дълго време. Трябва да сме подготвени за това политически и икономически. Преди всичко трябва да проучим сред нашите съюзници и партньори как можем да предоставим на Украйна трайна подкрепа в борбата за мир и свобода, която ще продължи още дълго.

Кристиан Линднер – министър на финансите на Германия

Министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че действията на Владимир Путин са признание, че планът му в Украйна се проваля. Никаква пропаганда не може да скрие факта, че Украйна печели тази война, международната общност е единна, а Русия се превръща в световен парий.
Папа Франциск каза, че украинците са подложени на диващина, зверства, изтезания и ги нарече "благороден" народ, превърнат в мъченик.

 

Искам да напомня за ужасното положение на мъченическа Украйна. Кардинал Краевски беше там за четвърти път. Той прекара известно време там, опитвайки се да помогне в района на Одеса и околностите. Обади ми се и ми разказа за болката на хората, жестокостите, изстъпленията, телата, които са били изтезавани. Нека се присъединим към този благороден и мъченически народ.

папа Франциск – глава на Римокатолическата църква

Частичната мобилизация ще доведе до огромна трагедия, заяви арестуваният руски опозиционер Алексей Навални.

 

Размерът на това престъпление и броят на замесените хора се разширява. Това се прави само за да позволи на един човек да запази личната си власт. За да разшири личната си власт, Путин измъчва съседна държава, убива хора там и сега хвърля в мелницата на войната огромно количество руски граждани, които просто трябва да живеят нормално и да се грижат за семействата си. Разбира се, това беше престъпление, но сега се превърна в престъпление от много по-голям мащаб.

Алексей Навални – опозиционен лидер и блогър 

В социалните мрежи се споделят призиви за организиране на протести в много руски градове. От младежкото движение "Весна", което е против войната, заявиха, коментирайки мобилизацията: „Това означава хиляди руски мъже – нашите бащи, братя и съпрузи, да бъдат вкарани в месомелачката на войната. Сега тя влезе във всеки дом и при всяко семейство".