Европа

Валери Тодоров: Кремъл оценява ситуацията като критична

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Кремъл оценява ситуацията като критична“, категоричен е дългогодишният кореспондент на националното радио в Москва Валери Тодоров.

Частичната мобилизация, по думите и на министъра на отбраната, ще обхване около 300 хиляди души. Тя се преценява като обхват 1% от мобилизационния ресурс, който той твърде, че е 25 милиона. От тази мобилизация се изключват някои категории граждани – тези, които работят във Военно-промишления комплекс, успокоително беше заявено, че студенти няма да се мобилизират. Някакво омекотяване на предполагаемата реакция на общественото мнение“, каза още Тодоров.

 

Интересен факт е, че за първи път официално се съобщава числото на жертвите от руска страна в конфликта – говори се за 6 хиляди души, знаете, че западните оценки са между 40 и 50 хиляди. Един опит да се успокои общественото мнение относно жертвите. Но самият факт вече показва, че в Кремъл, в руското ръководство, оценяват ситуацията като критична. Досега изобщо мобилизацията беше избягвана като терминология, тъй като мобилизация вече означава война.

Цялото интервю вижте във видеото.