Euronews Сега

Украинка в България: Нека всички в Русия да помислят за какво ги призовават да се борят

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Украйна половин година се бори с една от най-мощните армии и една държава, с която никой не би искал да воюва. Но ние стоим, защитаваме се, и това, което казва президентът (Путин – бел. ред.) за защитата на неговата родина, е чиста лъжа за мен. Ние сме силни и единственото, което бих искала, е да призовавам всички майки в Русия, всички руски граждани, да помислят наистина за какво ги призовават да се борят.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria Лана Петкова, украинка, живееща от години в България, по повод днешната реч на руския президент Владимир Путин.

„Защото те отиват и пращат синовете си и мъжете си в чужда държава, въпреки че сме били изключително близки, и продължаваме да бъдем, и ще бъдем, след като приключи целия ужас на безумното управление, което е в момента. Затова каква е каузата на руснаците в Украйна, е голям въпрос. Ние сме на нашата територия, отстояваме нашите домове“, допълни тя.

„Притеснението е ежедневно. А референдумите са чисто безумие, което надявам се, няма да се случи. И няма да признаем резултатите“, категорична е Петкова.

„Знаете какво е намерено в Изюм – там е мястото, където съм израснала. И всички тези хора, които в момента са под земята, биха могли спокойно да живеят“, споделя украинката.

„На всички мислещи хора в България би било пределно ясно за какво се води тази война. Всички обвинения към моя народ са измислица, за да покрият руските интереси“, убедена е тя.