Европа

Какво каза Путин на Русия и света?

От Euronews България Euronews България
Putin AP Снимка: AP

Русия ще наложи частична мобилизация на своите граждани, за да продължи да подкрепя войната в Украйна, заяви президентът Владимир Путин в дългоочаквана, предварително записана реч тази сутрин.

Мобилизацията, която влиза в сила незабавно, ще засегне армейските резерви и тези, които преди това са служили във въоръжените сили на Русия.

"Става дума за частична мобилизация, т.е. на наборна военна служба ще подлежат само гражданите, които в момента се намират в резерва, и най-вече тези, които са служили във въоръжените сили и имат определена военна специалност и съответен опит", подчерта Путин.

Смята се, че в Русия има до 2 милиона резервисти, но само малка част от тях получават редовно опреснително обучение. С указа за частична мобилизация обаче около 300 000 бивши активни части могат да бъдат призовани за действия срещу Украйна.

Обръщението на Путин към нацията идва ден, след като контролираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна обявиха, че планират да проведат гласуване за присъединяване към Русия.

Подкрепяните от Кремъл усилия за поглъщане на четири региона могат да създадат предпоставки за ескалация на войната от страна на Москва след успехите на Украйна на бойното поле.

Референдумите, които се очакват още от първите месеци на войната, ще започнат в петък в източните области на Донбас - Луганска и Донецка, и в южните Херсонска, Запорожка и Донецка области.

Путин заяви, че решението за частична мобилизация е "напълно адекватно на заплахите, пред които сме изправени, а именно - да защитим родината си, нейния суверенитет и териториална цялост, да осигурим сигурността на нашия народ и хората в освободените територии".

В речта си Путин, който избегна да нарече пълномащабното нахлуване на Русия в западната ѝ съседка война, хвърли вината за продължаващия конфликт върху Запада, заявявайки, че Москва се сражава с "целия западен военен комплекс" и че Киев "фактически се намира под командването на своите западни съветници".

"Вашингтон, Брюксел и Лондон директно натискат Киев" да пренесе борбата в Русия, твърди той.

Освен това Путин обвини Запада, че се занимава с "ядрен шантаж", и отбеляза "изявленията на някои високопоставени представители на водещите държави от НАТО за възможността за използване на ядрени оръжия за масово унищожение срещу Русия".

"На тези, които си позволяват подобни изявления по отношение на Русия, искам да напомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, при това за отделни компоненти и по-модерни от тези на страните от НАТО, и когато териториалната цялост на нашата страна бъде застрашена, за да защитим Русия и нашия народ, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме", заяви Путин.

"Това не е блъф", подчерта той.

Путин също така повтори предишна линия относно необходимостта Русия да увеличи производството на боеприпаси и нови оръжейни системи - заповед, която той издаде по-рано във вторник.

Решението за въвеждане на частична мобилизация е още един сигнал, че Русия се подготвя за продължителен и вероятно засилен конфликт.

Контролираната от Кремъл Дума - долната камара на руския парламент - гласува във вторник за затягане на законите срещу дезертьорството, предаването и мародерството от страна на руските войски.

Законодателите гласуваха и за въвеждане на възможни 10-годишни присъди затвор за войници, които отказват да се бият.

Ако законодателството бъде одобрено, както се очаква, от горната камара и след това подписано от Путин, то ще засили позициите на командирите в борбата с моралния упадък сред войниците.