Добро Утро, Европа

Речта на Путин: Руският президент обяви частична военна мобилизация

От Euronews България Euronews България

Руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия. Тя започва от днес. В телевизионно обръщение, държавният глава заяви, че указът вече е подписан. Мобилизирани ще бъдат гражданите от запаса. Путин обясни, че така защитава териториите на Русия и ще използва всички налични средства, за да го направи. Добави, че целта на Запада е да унищожи страната му. Международният ни редактор Ирина Иванова от снощи следи темата. 

 

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия. Решението му идва почти седем месеца след нахлуването на Руската федерация в Украйна. И ден, след като контролираните от Русия региони в Източна и Южна Украйна обявиха планове за провеждане на гласуване за присъединяване към Русия.

Подкрепяните от Кремъл усилия за поглъщане на четири региона могат да създадат предпоставки за ескалация на войната от страна на Москва след украинските успехи на бойното поле.

Референдумите, които се очакват още от първите месеци на войната, ще започнат в петък в Луганска, Херсонска и частично контролираните от Русия Запорожка и Донецка области.

Путин заяви, че е подписал указ за частичната мобилизация, която трябва да започне в сряда.

"Става дума за частична мобилизация, т.е. на наборна военна служба ще подлежат само гражданите, които в момента се намират в резерва, и най-вече тези, които са служили във въоръжените сили, имат определена военна специалност и съответен опит", подчерта Путин.