Европа

Допитване в Южна Украйна: Донбас, Херсон и Запорожие с референдуми за присъединяване към Русия на 23-27 септември

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и ръководителите на окупираните Херсонска и Запорожка област в Украйна обявиха плановете си да организират референдуми за присъединяване към Русия. Гласуването ще се състои от 23 до 27 септември. Киев разкритикува "шантажа" от страна на Москва, предизвикан от страха от загуба.

Проруските сепаратистки територии в района на Донбас, Източна Украйна, ще проведат референдуми за присъединяване към Русия от 23 до 27 септември.

Администрациите на окупираните Херсонска и Запорожка области също обявиха плановете си да организират допитване за включване към Руската федерация. Гласуване ще се състои в Донецка и в Луганска област, чиято независимост руският президент Владимир Путин призна малко преди да започне офанзивата си срещу Украйна. Евентуалното присъединяване на двата района към Русия би представлявало значителна ескалация на конфликта.

Лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин призова руския президент Владимир Путин да присъедини района към Русия след референдума.

 

Имам предложение за обединяване на усилията на ръководителите на администрациите на републиките и на парламентарните служители, така че те да разработят стъпките и алгоритъма на действие, които ще позволят да се започне подготовка за референдуми.

Денис Пушилин, назначен от Русия ръководител на Донецка област

Жителите на Донбас направиха своя избор още през 2014 г. на референдума за самоопределение на Луганската народна република. През всичките тези години чакахме и се надявахме, че вторият референдум непременно ще се състои и ще сбъдне мечтата ни да се върнем у дома, в Русия.

Лина Вокалова, заместник-ръководител на Гражданската камара в Луганска област

Депутатите от парламента на самопровъзгласилата се Донецка и Луганска републики единодушно приеха закон за произвеждането на референдумите за присъединяване.

Военно-гражданската администрация в Запорожка и Херсонска област заявиха, че референдум ще се проведе в контролираната от руските сили части на областта, а след това стъпка по стъпка ще продължат да освобождават останалата ѝ територия.

Русия вече анексира украинския полуостров Крим през 2014 г. Това беше ратифицирано на референдум, предшестван от военна намеса и заклеймен като незаконен от Киев и Запада.

Обявяването на тези референдуми идва на фона на контраофанзива на Киев, която тревожи окупационните сили, установени от Москва, отбелязват агенциите. По-рано днес, преди обявяването на тези дати бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че в случай на нападение срещу анексираните територии Москва ще използва "всички сили за самоотбрана".

Киев разкритикува "шантажа" от страна на Москва, предизвикан от "страха от загуба на руснаците".