Добро Утро, Европа

Войната в Украйна: Жертви след взривове в сепаратисткия Донецк

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че руските сили изпадат в “осезаема паника” заради украинската контраофанзива. Междувременно сепаратистките власти в Донецк съобщиха за 13 жертви при серия от взривове. Призоваха и за провеждането на референдум за влизането на самопровъзгласилата се Донецка народна република в състава на Руската федерация.

Докато украинската контраофанзива продължава, в традиционното си обръщение президентът Володимир Зеленски обяви, че руските сили изпадат в паника. 

 

В Харковска област стабилизираме обстановката, задържаме позициите си. Толкова здраво, че окупаторите изпадат в осезаема паника. Предупредихме, че руските войници в Украйна имат само две възможности: да избягат от нашата земя или да се предадат. Колаборационистите имат подобни варианти - или ще се опитат да избягат, предстои да видим дали Русия ще ги допусне на своя територия, въпреки че им е дала паспорти, или ще бъдат осъдени по действащото законодателство на Украйна.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Руските сили отричат да се изтеглят, вместо това обясниха, че се прегрупират като подсилват позициите си в Донецка област. 

Сепаратиските власти в източния Донецк, съобщиха за 13 жертви и други ранени при серия от взривове. Обвиниха Киев в “наказателен удар”. 

 

Знаете ли, хората вече толкова са свикнали с всичко, че вече ги е  страх от пълната тишина, честно казано. Тези експлозии вече са в реда на нещата. Може да се случат всеки момент. Бях на пазар за резервни части. Като се приближих до колата си, ударна вълна мина зад гърба ми, дори не чух звука. Но когато е толкова близо, не го чуваш. Ударната вълна ме хвърли назад и ето такъв снаряд прелетя близо до главата ми и се заби в стената.

Артьом 

Окупационните власти в самопровъзгласилите сe Донецка и Луганска републики, подкрепяни от Москва, призоваха за незабавното провеждане на референдуми за присъединяване към Руската федерация.