Европа

Шойгу: В мобилизацията ще участват само хора с военна подготовка и боен опит

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Shoigu Facebook Снимка: Фейсбук

"Частичната мобилизация е необходима преди всичко за контролиране на 1000-километровата линия на съприкосновение и освободените територии." Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу пред телевизия "Русия 24".

"Самата линия на съприкосновение, която може да се нарече както фронтова, така и контактна, е дълга повече от 1000 километра. Естествено, това, което е там, по тази линия, трябва да бъде защитено, тези територии трябва да бъдат контролирани. И, разбира се, това е смисълът на тази работа - имам предвид частичната мобилизация", каза армейският генерал.

Мобилизационният ресурс на Русия е почти 25 милиона души, като малко над 1% от него подлежи на частичната мобилизация - тези, които са служили, имат военна подготовка и боен опит", заяви руският министър на отбраната.

"Това са резервисти. Това не са някакви хора, които никога не са виждали или чували нищо за армията, това наистина са хора, които: а) са служили; б) имат военна квалификация; в) имат боен опит", каза Шойгу в интервю за телевизионния канал "Россия 24".

Той добави, че не става дума за мобилизация на студенти, които учат във висши учебни заведения, и това няма да стане при никакви обстоятелства. Освен това лицата, които в момента са на наборна военна служба, не подлежат на мобилизация и няма да бъдат изпратени в зоната за военни действия. /БГНЕС