Свят

Признава ли Путин война с частичната мобилизация?

От Euronews България Euronews България
307406070 3263006067360969 1736735842982763576 N На традиционните паради за Деня на победата Русия редовно демонстрира военна мощ. Снимка: АП

Какво означава частичната военна мобилизация, обявена от Владимир Путин в Русия? И синоним ли е тя на официално обявена война?

Euronews Bulgaria потърси мнението на специалисти по отбрана, които да обяснят последиците от това решение в политически, социален и военен аспект.

Частична военна мобилизация означава, че на фронта ще бъдат изпратени всички преминали през служба във Въоръжените сили на Русия. Това са така наречените резервисти. Или казано накратко – всички, които са ходили в казармата.

Разликата с пълната мобилизация е, че при нея армията взема абсолютно всички здрави мъже на възраст от 18 до 65 години.

В сегашния случай става въпрос за около 250-300 000 души, доколкото е известно по открити източници. „Те обаче първо трябва да преминат военно обучение. Голяма част от тези хора са служили отдавна, забравили са много неща, а отделно в армиите вече има ново въоръжение. Всичко това трябва да се преговори, да се направи т. нар. бойно сглобяване. И чак тогава ще бъдат изпратени на фронта“, обясни за Euronews Bulgaria генерал от Българската армия, който на този етап помоли да не бъде цитиран поради естеството на служебните си задължения.

Изключение от мобилизационния списък на Русия засега ще правят например преминалите военна служба студенти. Засега те могат да продължат следването си.

В чисто политически план с това решение Владимир Путин прави две признания. Първото – признава неуспех на т. нар. специална операция в Украйна. И второ – признава, че е агресор.

Генералът обясни, че по всички международни критерии мобилизирането на резерва би трябвало да означава официално обявяване на война. Но „Путин не признава държавата Украйна. Затова няма как да ѝ обяви война. Няма как да обяви война на „братята“, които е отишъл уж да освобождава от едни лоши хора“.

По негова оценка аргументите, с които руският президент е защитил решението си, са „изсмукани от пръстите“ и на практика същите като тези от началото на инвазията през февруари.