Икономика

Полетите от Русия са разпродадени, след като Путин разпореди частична мобилизация

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Flights

Еднопосочните полети от Русия се разпродадоха веднага, след като президентът Владимир Путин нареди незабавната мобилизация на 300 000 резервисти, съобщава Ройтерс.

Съобщението на Путин, направено в телевизионно обръщение рано сутринта, породи опасения, че на някои мъже в бойна възраст няма да бъде позволено да напуснат Русия.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че призоваването ще бъде ограничено до тези, които имат опит като професионални войници, и че студентите и тези, които са служили само като наборни войници, няма да бъдат призовавани.

Въпреки това данните от Google Trends показват рязък скок в търсенията на Aviasales, който е най-популярният руски уебсайт за закупуване на полети.

По данни на Aviasales директните полети от Москва до Истанбул в Турция и Ереван в Армения - дестинации, които позволяват на руснаците да влизат без виза - са били разпродадени в сряда.

Някои маршрути с междинни кацания, включително тези от Москва до Тбилиси, също не бяха налични, а най-евтините полети от столицата до Дубай струваха над 300 000 рубли (5 000 долара) - около пет пъти повече от средната месечна заплата.