Свят

Окупираните украински региони започват гласуване на фиктивните референдуми

От Euronews България Euronews България
Referendum2 Ap Билборд с надпис: "С Русия завинаги, 27 септември", преди референдума в Луганската народна република, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти,

Четири окупирани региона в Украйна ще започнат да гласуват днес на референдуми, организирани от Кремъл, дали да станат част от Русия. Това би създало предпоставки Москва да анексира районите в допълнителна ескалация на продължилата близо седем месеца война.

Украйна и нейните западни съюзници отхвърлиха гласуванията като нелегитимни, несвободни и несправедливи, като заявиха, че те нямат обвързваща сила.

Германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън заклеймиха гласуванията като "фалшиви референдуми", докато френският президент Еманюел Макрон заяви, че те няма да имат "никакви правни последици", а украинският президент Володимир Зеленски ги нарече "шум" за отвличане на вниманието на обществеността.

Властите в сепаратистките Луганска и Донецка област, които съставляват източното индустриално сърце на Украйна, известно като Донбас, само преди три дни внезапно обявиха, че референдумите за присъединяване към Русия ще започнат от петък. Подкрепяните от Москва официални лица в Херсонска и Запорожка област в южната част на страната също свикаха гласувания.

 

Тези стъпки последваха месеци на противоречиви сигнали от страна на Москва и представители на сепаратистите относно референдумите, които отразяваха промените на бойното поле.

През лятото, когато Кремъл се надяваше на бързо превземане на целия регион Донбас, местните власти говореха за организиране на гласуването през септември.

Руските войски и местните сепаратистки сили са поели контрола над почти цялата Луганска област, но само над около 60% от Донецка област. Бавният темп на руската офанзива на изток и украинският стремеж да си върне областите в Херсонска област накараха официалните лица в Москва да говорят за отлагане на гласуването до ноември.

Referendum1 Ap Военнослужещ от Донецката народна република охранява избирателната секция преди референдума в Донецк, Донецка народна република, контролирана от подкрепяните от Русия сепаратисти

Плановете на Кремъл отново се промениха, след като светкавична украинска контраофанзива този месец принуди руските войски да се оттеглят от обширни територии в североизточната част на Харковска област и повиши перспективата за нови успехи на киевските сили.

Според наблюдатели чрез бързи действия за присъединяване на завзетите територии към Русия, Кремъл се надява да принуди Украйна да спре контраофанзивата си и да приеме сегашните окупационни райони или да се изправи пред унищожителни ответни мерки.

Петдневният процес на гласуване ще се проведе в отсъствието на независими наблюдатели и предлага широки възможности за фалшифициране на резултатите.

 

 

Референдумите са позната руска тактика

Ако набързо организираните референдуми ви се струват познати, то е защото това е тактика, която Русия е използвала и преди.

През 2014 г. тя проведе набързо свикан референдум в украинския регион Крим, който също беше осъден от Запада като незаконен и нелегитимен. Москва използва вота като оправдание да анексира черноморския полуостров с ход, който не беше признат от по-голямата част от света.

Гласуването в Крим през 2014 г. се проведе под зоркото наблюдение на руските войски, малко след като те превзеха полуострова, където повечето жители бяха промосковски настроени.

Сепаратистите, които контролират големи части от Донбас от 2014 г. насам, отдавна настояват за присъединяване към Русия и не проявяват особена толерантност към инакомислещите. Когато избухна бунтът там, сепаратистите бързо организираха референдуми, на които мнозинството гласува за присъединяване към Русия, но Кремъл пренебрегна резултатите.

Двата региона обявиха своята независимост от Украйна седмици след анексирането на Крим, което предизвика осемгодишни боеве, които президентът Владимир Путин използва като претекст да започне инвазия през февруари, за да защити жителите им.

 

Антируска опозиция в Южна Украйна

В южните райони, които са окупирани от руските войски в първите дни на инвазията, антируските настроения са силни. Стотици прокиевски активисти са арестувани, като много от тях твърдят, че са били измъчвани. Други са били принудително депортирани, а десетки хиляди са избягали.

Откакто руските сили навлязоха в Херсонска област и част от Запорожка област, назначените от Москва власти там прекъснаха украинските телевизионни предавания, заменяйки ги с руски програми. Те раздадоха руски паспорти на жителите, въведоха рублата и дори издадоха руски регистрационни номера, за да проправят пътя към присъединяването им към Русия.

Назначените от Москва администрации често са подлагани на атаки от членове на украинското съпротивително движение, което убива местни служители, бомбардира избирателни секции и други правителствени сгради и помага на украинската армия да атакува ключова инфраструктура.