Свят

Над 1300 протестиращи срещу мобилизацията бяха арестувани в Русия

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Малко след новината за частичната мобилизация, в цяла Русия избухнаха протести. Повече от 1300 души са задържани по данни на правозащитна мониторингова група. Демонстрации имаше в 38 града. Това са най-мащабните протести от началото на войната. Междувременно все повече хора се опитват да напуснат страната. Цените на полетите до дестинации, за които руснаците не се нуждаят от виза, се увеличиха драстично.

Повече от 1300 души бяха арестувани във вторник по време на протести срещу мобилизацията, обявена от руския президент Владимир Путин.

 

Russia Ukraine 22264655739794 снимка: AP

Най-много задържани има в Санкт Петербург, където полицията прибегна до груби мерки срещу протестиращите. 

В столицата Москва, бяха арестувани повече от 500 души.

По улиците има гняв, но и страх. Този мъж обяснява защо.

 

Мобилизацията е ужасна. Путин започна тази война. Повечето нормални хора не я подкрепят, но ги е страх да протестират, защото могат да бъдат арестувани.

Михаил

Протести и арести имаше в цялата страна. Чуваха се скандирания “Не на войната”, “Живот за нашите деца”, "Изпратете Путин в окопите!“

От прокуратурата заявиха, че призивите за протести или участието в тях може да бъдат наказани с до 15 години затвор.

От службите за сигурност в Тюмен предупредиха за друго наказание - служба в армията. Активисти вече съобщиха, че в някои полицейски участъци в Москва на задържаните връчват призовки за явяване във военните комисариати. 

Възможността да бъдат изпратени на фронта накара много хора да напуснат Русия. 

Малко след като Путин обяви мобилизацията, цените на билетите до страни, за които руснаците не се нуждаят от виза, като тук в Армения - се повишиха драстично, и се продаваха за повече от 2600 долара. 

Най-бързите успяха да напуснат.

 

Не бих го нарекъл паника – представяли сме си подобен сценарий. Билетите не струваха много, вероятно защото бях бърз. Нямахме проблеми на границата - минахме и отлетяхме.

Сергей

Детайлите около мобилизацията все още не са изяснени. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не можа да отговори дали властите планират да затворят границата. Една от последните останали независими руски медии “Медуза” съобщи, че руското държавно ръководство не изключва въвеждането на ограничения заради мобилизацията, като се позова на източници от администрацията на президента.