Икономика

Икономист: Обявената от Путин мобилизация ще покачи цените на суровините

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Най-вероятно ще очакваме доста сериозно влошаване на цените на суровините.“ Това каза в ефира на Euronews Bulgaria икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика относно евентуалните икономически последствия от разрастващата се война в Украйна.

„Ние очакваме доста тежка зима, дори и преди това, най-вече поради липсата на газ, дори на висока цена в Европа. Що се отнася до България, положението като че ли не се променя чак толкова много“, уточни той.

„Беше доста наивно да очакваме, че ще има едно много рязко, много бързо отказване от продължаването на военните действия. Големият риск е ако сега наистина започне една пълномащабна, голяма, топла война в Украйна. Това заплашва конфликтът да продължи с години“, смята икономистът.

 

Икономическите последствия са най-вече по линията на пазарите на горива, но не само. Трябва да имаме предвид, че нас ни заля бежанска вълна в хода на първите военни действия. Ако има контраофанзива, възможно е да се случи нова, съответно трябва нашата социална система да се справя. Отделно, тепърва идва зимата, която ни обещава и доста по-тежка инфлация, по линия на по-скъпите суровини и горива.

Цялото интервю вижте във видеото.