Ексклузивно

Борис Бондарев: Мобилизацията е отчаян ход, Путин разбира, че губи

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

След обявената частична военна мобилизация в Русия и спешни референдуми за присъединяване на четири украински области към федерацията. Какво означават ходовете на Путин и каква ще бъде реакцията на международната общност? Специално за Euronews Bulgaria говори Борис Бондарев - руският дипломат, който подаде оставка в знак на протест срещу войната.

 

Г-н Бондарев, как разчитате решението на Путин да обяви частична военна мобилизация? Ход ли е това към официалното обявяване на война на Украйна?

Не можем да изключим такъв вариант. Предполагам, че това е отчаяна стъпка в опит да не бъде допуснато пълно военно поражение на руските сили в Украйна. До момента виждаме, че контранастъплението на Украйна е много успешно, включително и в Харковска област. Тази контраатака доведе до бягството на руските военни части. Естествено, това много силно повдигна бойния дух на украинците и предизвика много въпроси в Русия. Съответно сега Путин се опитва по някакъв начин да запуши тези пробойни и да намери отнякъде много жива сила, за да хвърли тези хора в месомелачката и да се опита по този начин да преобърне хода на войната в своя полза.

Ще успее ли той според Вас?

Силно се съмнявам, защото първо - ще отнеме няколко месеца преди да се формират големи военни части от мобилизираните хора. Все пак преди това те трябва да бъдат обучени, сформирани, въоръжени и разбира се транспортирани до фронта. Не мисля, че Украйна ще стои и ще чака през цялото това време. Нещо повече - тя ще продължава своето контранастъпление. Надявам се, че и западните страни ще продължат да помагат на Украйна преди всичко с оръжия. Убеден съм, че тази мобилизация ще предизвика още повече проблеми в Русия. Руското управление е много неефективно и надали ще успее да проведе тази мобилизация както му се иска.

А как действията на Путин кореспондират с казаното от него пред туския президент Реджеп Ердоган, според когото руският президент иска да сложи край на тази война възможно най-скоро?

Не изключвам варианта, че президентът Ердоган го е разбрал погрешно. Видно е, че Путин със сигурност иска да приключи тази война. Той разбира, че я губи. Иска да сложи нейния край, но това да стане при неговите условия. Той иска да принуди Русия да признае някакви руски завоевания, например пълното признаване на Донбас за "независим" или присъединен към Русия, включително териториите, които сега са окупирани от Русия - Херсонска и Запорожска области.

Естествено, Украйна няма да се съгласи на това. Украинците напълно разбират, че могат да победят на бойното поле. Именно заради това Путин се опитва да ги сплаши, показвайки, че все още има много големи резерви във военна сила и ядрени оръжия. Всичко на практика е игра на наддаване. Според мен това е неговата цел.

 

Каква е според Вас сега обстановката в Кремъл - има ли там вътрешна съпротива срещу решението на Путин да обяви тази мобилизация и да не сложи край на войната?

Само можем да предполагаме какво се случва сега в Кремъл. Надявам се, че там все още има поне някакви здравомислещи хора, които разбират, че Путин вече стигна твърде далеч. За съжаление обаче не мисля, че имат сили или смелост да направят каквото и да било. Напълно е възможно да продължат да го следват покорно, вярвайки че той знае всичко, ще направи най-доброто и в крайна сметка ще надиграе и победи всички останали. За съжаление имам основания да смятам, че върхушката в Кремъл е твърде покорна и неинициативна. Не мисля, че от тях зависи кой знае колко. Всичко зависи от това как ще се развива ситуацията в Украйна на бойното поле и в Русия - заради тази мобилизация. Въпросът е много сложен, ситуацията е комплексна, затова трябва да видим как ще се развие.

Путин днес отново повтори заплахите си да използва ядрено оръжие срещу Украйна. Очаквате ли наистина да ги сбъдне?

Мисля, че това е част от същата тази тактика да бъдат сплашени Украйна и Западът и да бъдат принудени да седнат на масата на преговорите. Да направят отстъпки. Предполагам, че в Москва трябва да разбират, че употребата на ядрено оръжие на бойното поле в Украйна ще означава, че на първо място това вече не е с целите на отбраната, а с цел нападение. И то атака срещу неядрена държава - такава, която не разполага с ядрени оръжия. Украйна е държава, която по принцип не може със собствени сили да заплашва съществуването на Русия, това е записано и в руската ядрена доктрина. Естествено, това ще постави всички страни в света пред ситуация, в която няма да имат друг избор, освен да се намесят. Тук дори съюзниците на Русия като Китай например, няма да я подкрепят явно. Със сигурност нямат полза от това. Не им трябва съсед, който може по всяко време да използва ядрено оръжие срещу когото и да било. Днес бомбардират Украйна, а утре нещо ще им пречи в Китай. Могат да кажат, че Китай има териториални претенции например към Сибир, а Путин ще обяви "китайците искат да ни вземат Сибир, хайде да ги ударим с ядрени ракети!" Такова действие на Путин би предизвикало изключително остра реакция и тук вече може да се очакват най-мрачните сценарии.

Според мен Путин разчита именно на това, че заплашвайки с ядрен удар, ще принуди Европа на първо място да каже на Украйна, на президента Зеленски "хайде договаряйте се с Русия както намерите за добре, защото ние все още искаме да живеем". Според мен на това разчита той и се надявам сметките му да не се окажат верни.

 

Москва обяви и провеждането на спешни референдуми за присъединяване на четири украински области към нейната територия. Очаквате ли някакъв неочакван изход от тези допитвания?

Не, не очаквам. Мисля, че ако такива референдуми се проведат, 90% от населението ще гласува за присъединяване към Русия. Това е ясно.

А според Вас Украйна ще продължи ли въпреки това да се опитва да си върне тези територии?

Разбира се. Иначе нямат никакъв друг изход.

Вие напуснахте дипломатическия си пост в знак на протест срещу войната. Какво е сега посланието ви към руските дипломати?

Призовавам руските дипломати на първо място да помислят за това накъде отива Русия. Да помислят и да разберат, че Русия върви към катастрофа. По същество в момента Русия е във война с целия западен свят. А ако реши да използва ядрено оръжие, това ще бъде война срещу абсолютно целия свят. Такава война не може да бъде спечелена от нито една страна, още повече ако говорим за Русия, която е доста слаба икономически, а по всичко личи, че е такава и във военен план. Искам всички руснаци, не само руските граждани, които все още не са разбрали истината, да започват да се замислят. Да помислят какво могат да направят за прекратяването на тази война, което изобщо не е малко.

А вие лично как решихте да напуснете дипломатическия си пост - лесно ли беше това решение? И страхувате ли се за своя живот и за своето здраве заради опозиционната си позиция? В последните седмици станахме свидетели на много съобщения за руски бизнесмени, които сами са отнели живота си според официалните данни на Москва...

Реших да си тръгна, защото не мога да работя за държава, която започна агресивна война срещу съседна страна и за такава власт, която води моята страна към катастрофа и пълно унищожение. Затова и подадох оставка.

По отношение на моята безопасност - всичко може да се случи. Нищо не мога да изключа. Но се надявам, че всичко ще бъде наред.