Свят

Зеленски постави условия за мир, Путин защити "специалната операция"

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Украинският президент Володимир Зеленски призова за създаването на специален трибунал срещу Русия. Във видеообръщение, излъчено по време на годишната сесия на ООН в Ню Йорк, той представи и формула за мир. В Москва руският президент Владимир Путин защити инвазията, която нарича специална операция, както и частичната военна мобилизация.

С аплодисменти беше посрещната речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Във видеообръщението си той коментира, че решението на Москва за частична мобилизация показва, че Русия не се интересува от преговори и край на войната. 

 

Украйна иска мир. Европа иска мир. Светът иска мир. Видяхме кой е единственият, който иска война. Има само една група тук от всички държави-членки на ООН, които сега биха казали, ако можеха да прекъснат речта ми, че са доволни от тази война – от своята война.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски представи и формула за мир. Тя включва 5 условия - сред които повече военна помощ за Киев, нови гаранции за сигурност и основното - наказание, дума, която повтори повече от 10 пъти по време на речта си.

 

Трябва да бъде създаден специален трибунал, който да накаже Русия за агресията срещу нашата държава. Това ще бъде сигнал към всички бъдещи агресори, че трябва да ценят мира или светът ще ги привлече под отговорност. 

Володимир Зеленски, президент на Украйна 

Междувременно от Киев съобщиха за най-голямата размяна на пленници между двете воюващи страни от началото на инвазията. Украйна освободи 55-има души, сред които и бившият проруски депутат и милионер Виктор Медведчук. Той е приближен на руския президент Владимир Путин, а в Украйна е обвинен в държавна измяна. В замяна от Москва освободиха 215 войници, включително от Азовстал. 

Обратно в Москва, по време на церемония по случай 1160-годишнината от началото на руската държавност, президентът Владимир Путин защити инвазията, която нарича специална операция, както и частичната военна мобилизация.

 

Да бъдеш патриот е в основата на същността и характера на руския народ. Сега, в хода на специалната военна операция, нашите герои, войници и офицери, доброволци демонстрират именно най-възвишените човешки качества, като се бият смело, рамо до рамо, като братя, в името на спасяването на народа на Донбас, в името на родината, която винаги ще бъде свободна и независима.

Владимир Путин, президент на Русия

От ООН осъдиха решението на Путин да мобилизира 300 000 души от запаса, които да се включват в бойните действия.