Европа

Венелин Петков: Мобилизацията е признаване на факта, че се води война

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Всички наблюдатели очакваха мобилизация, но дълго време Путин не го правеше, защото обявяването на мобилизация означава обявяване на факта, че всъщност се води война. И това вече е политическо решение, което води до политически последствия вътре в страната.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria журналистът Венелин Петков по повод обявената вчера от Владимир Путин частична военна мобилизация.

„Той не каза „обявявам война“, но започна да говори (и това беше едно от противоречията в речта му) за „линия на съприкосновение“, която е повече от хиляда километра“, уточни Петков.

 

За каква „специална операция“ можем да говорим, когато линията на контакт между двете враждуващи сили е хиляда километра? Фронтова линия от хиляда и повече километра е война, особено като имаме предвид колко жертви са дадени там за последните месеци. По различни данни това са десетки хиляди.

„Когато Русия нахлу в Украйна, всички видяха, че това е мащабна война с цел на практика превземане и окупиране на Украйна. Руските сили стигнаха почти до Киев, превзеха големи територии, големи градски центрове“, припомни журналистът.

„Проблемът е, че когато започнеш война, ти трябва да имаш армия, която в численост е военна такава. А Русия предприе мащабна офанзива с армия, която е в мирновременен състав. Една държава поддържа армия в мирновременен състав, когато няма война. Докато не бъде обявена война, няма основание да бъде увеличаван числения състав на армията до военновременни мащаби. До този момент армията ще бъде с численост от една четвърт до една трета от необходимия състав за водене на война“, поясни Венелин Петков.

Цялото интервю вижте във видеото.