Добро Утро, Европа

Олена Коцева: Ние не изоставяме нашите

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В освободените територии на Украйна се връщат много хора, избягали през март от войната. От средата на лятото обаче други идват от окупираните територии. Това заяви в студиото на Euronews Bulgaria Олена Коцева, председател на Сдружението на украинските организации в България. А днес Украйна обяви, че е извършила размяна на пленници с Русия.

 

За пръв път, откакто е започнала тази пълномащабна война, аз плаках – просто сълзите ми течаха в таксито, докато пътувах насам. Хората са спасеним това е най-важното. И приказката, която употребяват украинците „ние не изоставяме нашите“ – това не са просто думи. Това е реалност, това са фактите. Правителството, юристите, не са спирали да работят, за да освободят. Имаше големи опасения, че ще бъдат убити тези момчета, които са герои за Украйна. Които са държали „Азовстал“, които са защитавали мирните граждани. Там, сред тях има жени, има парамедици, има медици, млади, и те са свободни вече.

„Трябва да помогнем и на хората, които в Украйна ще посрещнат невероятно студена зима. Когато нямаш дом, когато нямаш топлофикация, когато нямаш електричество и готвиш храна на огъня пред разрушения си дом – на тях ще им бъде много трудно да оцелеят. Нашият адрес е ул. Царобродска 136, това е до Двореца на децата. На нашата Фейсбук страница има обявени много сайтове, които са предназначени за това“, каза още Коцева.

Цялото интервю вижте във видеото.