Добро Утро, Европа

Смесени реакции в Москва на решението за частична мобилизация

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Руснаците са притеснени от обявяването на частична мобилизация заради войната в Украйна. По-младите не искат да ходят на фронта, докато възрастните приемат резервирано заповедта на Путин. 

Жители на Москва реагираха предпазливо на решението на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация. Засега на наборна служба се призовават само резервисти с опит. Извън набирането на запасняци хората не смеят да говорят открито срещу режима в Кремъл.

 

Все още съм млад. Гордостта вътре в мен казва: да, иди на война. Но здравият разум отговаря, че мога да умра там. Имам семейство, роднини, приятели. Изпитвам съмнение.

Денис Осипов – жител на Москва

Президентът взема решението, съобразявайки се със ситуацията. Той смята, че е необходимо. Ние сме в ситуация, в която не можем да коментираме казаното от него. Президентът го каза и това е.

Сергей – жител на Москва

Не ме интересува, аз съм обикновен човек. Ако ме призоват, ще отида. Всички ще умрем. Някои ще минат по-рано от други. Няма от какво да се страхуваме.

Анатолий – жител на Москва

Заповедта за мобилизация предизвика масово напускане на Русия. Местни медии съобщиха, че билетите за международни полети се разпродават бързо, особено за страни, които не изискват виза. На уебсайта на Turkish Airlines няма места за директни полети до Истанбул от Москва до уикенда.