Добро Утро, Европа

Байдън пред ООН: Американският президент атакува Русия за инвазията ѝ в Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Американският президент Джо Байдън с много остри думи срещу Русия и Путин. От трибуната на Общото събрание на ООН лидерът на САЩ заклейми това, което прави руският президент в Украйна. Русия трябва да бъде държана отговорна за всякакви военни престъпления, които са извършени в Украйна, посочи Байдън. 

Президентът на САЩ Джо Байдън се нахвърли остро срещу своя колега Владимир Путин.След като нарисува мрачна картина на ситуацията на планетата, Байдън я свърза с войната в Украйна и се прицели директно в политиката на Кремъл.

 

Постоянен член на Съвета за сигурност на ООН нахлу в своя съсед, опитвайки се да изтрие от картата суверенна държава. Русия безсрамно наруши основните принципи на Хартата на ООН. Нищо не е по-важно от ясната забрана срещу страни, които насилствено завземат територията на свой съсед.

Джо Байдън – президент на САЩ

Байдън предложи дълбока реформа на Съвета за сигурност на ООН – основният препъникамък за вземането на ключови решения.

 

Членовете на Съвета за сигурност на ООН, включително Съединените щати, трябва последователно да поддържат и защитават Устава на ООН и да се въздържат от използването на правото на вето – освен в редки, извънредни случаи – за да гарантират, че Съветът остава надежден и ефективен орган. Ето защо Съединените щати подкрепят увеличаването на броя както на постоянните, така и на непостоянните членове на Съвета.

Джо Байдън – президент на САЩ

Пред руските заплахи за ядрена война, Байдън заключи, че „тя никога не може да бъде спечелена и никой не бива да се стреми към нея“.