Европа

Шолц: Германия трябва да стане най-добре оборудваната армия в Европа

От Euronews България Euronews България
Sholtz 2022 Ap снимка: AP

Германия е готова да стане лидер в областта на европейската сигурност и трябва да се превърне в "най-добре оборудваната въоръжена сила" в Европа, заяви в петък канцлерът Олаф Шолц.

"Като най-многобройната нация с най-голяма икономическа мощ и страна в центъра на континента, нашата армия трябва да се превърне в крайъгълен камък на конвенционалната отбрана в Европа, в най-добре оборудваната сила",

Това заяви Шолц в реч пред висшия личен състав на Бундесвера. (б.а. германските въоръжени сили).

Войната на Русия в Украйна беше повратна точка за германската отбранителна политика, като страната създаде специален фонд от 100 млрд. евро за модернизиране на въоръжените си сили.

Той заяви, че предишният министър на отбраната погрешно е смятал, че Германия е заобиколена от приятели.

"В същото време показваме ясно и убедително, че Германия е готова да поеме водеща отговорност за сигурността на нашия континент", заяви Шолц.

Шолц също така призова европейските страни да поемат по-голяма отговорност в Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО).

Ние, европейците, трябва да поемем значително по-голяма отговорност в НАТО. Фактът, че Финландия и Швеция, две европейски държави с модерни и боеспособни армии, скоро ще се присъединят към НАТО, е добре дошъл

Германският канцлер беше критикуван за това, че се бави с изпращането на военна подкрепа за Украйна, но след това засили подкрепата на страната.

Шолц също така заяви, че подкрепя създаването на "европейски щаб", способен да "изпълнява мисии, независимо дали става въпрос за евакуация на наши граждани, както миналата година в Афганистан, или за европейска консултативна или обучителна мисия, като например в Ирак, Мали или Нигер".

Той добави, че само "координирано увеличаване на европейските способности ще позволи на Европа да действа".