Европа

Бягство от Русия: Стотици заминават към Финландия, Грузия и Сърбия

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Истинска истерия сред младите мъже по напускането на Русия, след като Путин обяви мобилизация. По повечето граници на Руската федерация с Финландия, Грузия, Армения и Азербайджан опашките от пълни с мъже коли са десетки километри, в някои случаи достигат и 50. Цените на самолетните билети достигат невиждани стойности и свършват веднага.   

Засилен е трафикът по границите на Русия с Грузия и Финландия.

Движението по руско-финландската граница продължава да е натоварено. Броят на руските граждани, влизащи в съседната страна, се е удвоил в сравнение с предходната седмица. Хелзинки обмисля да забрани на повечето руснаци да влизат в страната, тъй като потокът на пристигащите от съседната страна стана изключително интензивен след заповедта на президента Владимир Путин за частична военна мобилизация.

Много мъже, които не желаят да воюват, решиха да напуснат страната. За да стигнат по-бързо, някои от тях дори преминават на велосипеди, поради забраната за преминаване на границата пеша. Няколко камиона се редят на опашка на граничния контролно-пропускателен пункт сред десетки чакащи автомобили и преминаващи хора.

 

Веднага след призива на Владимир Путин за частична мобилизация, за да се изпратят повече мъже за войната в Украйна, в социалните мрежи се разпространиха множество видеоклипове, показващи опашки на граничните пунктове със съседните на Русия държави. Екипът на Euronews Грузия тук, на границата в Ларси, разговаря с руски граждани, влизащи в Грузия. Повечето от тях не искат да говорят пред камера, но тези, които го правят, определят решението на руския президент като лудост. 

Георги Болквадзе, Euronews Грузия

Руските граждани се опитват да влязат в Грузия по въздух на летище Тбилиси. През 2012 г. Грузия отмени визовия режим за руснаци.

 

Ще се опитам да си намеря работа в Грузия. Тогава ще видим. Ще отида където и да е, но не и в Русия. Всичко, за което работих толкова упорито в Москва в продължение на 30 години, беше напълно безполезно - образованието ми, работата ми, личният ми живот. Дойдох на това място с празни ръце.

Александър

Русия и Грузия не поддържат дипломатически отношения от войната през 2008 г. По тази причина между двете страни няма директни полети. Руснаците обаче идват от Турция, Азербайджан и Армения, където не се изисква виза.

Цените на самолетните билети скочиха до невиждани стойности. Голям брой руснаци побързаха да резервират еднопосочни билети за напускане на страната, докато все още могат. Билетите за полетите Москва-Белград бяха разпродадени през следващите няколко дни.

 

Все още не мога да повярвам какво се е случило и защо се случва. Говоря с вас и се страхувам, защото някой от правителството и полицията могат да видят интервюто и ще имам проблеми в моята страна. Но искам да кажа - свобода за Украйна, моля някой да спре Путин.

Юлия, пътничка от Москва

Руснаците не се нуждаят от визи, за да влязат в Сърбия, която е единствената европейска държава, която не се е присъединила към западните санкции срещу Русия заради агресията ѝ в Украйна. Сръбската столица, Белград, се превърна в популярна дестинация за руснаците по време на войната. До 50 000 руснаци са избягали в Сърбия, откакто Русия нахлу в Украйна, и много от тях са отворили предприятия, особено в IT сектора.