Euronews Primetime

След обявената мобилизация десетки руски автомобили влязоха в Грузия

От Euronews България Euronews България

Друг основен поток за бягащите от Русия е към Грузия. За да влязат в страната, руските граждaни нямат нужда от визи. Колегите от Euronews Грузия разказват каква е ситуацията по границата.  

Заради обявената частична мобилизация в Русия, много мъже, които не желаят да воюват решиха да напуснат страната. За да стигнат по-бързо някои от тях дори преминават на велосипеди, поради забраната за преминаване на границата пеша.

Няколко камиона се редят на опашка на граничния контролно-пропускателен пункт сред десетки чакащи автомобили и преминаващи хора.

 

Веднага след призива на Владимир Путин за частична мобилизация, за да се изпратят повече мъже за войната в Украйна, в социалните мрежи се разпространиха множество видеоклипове, показващи опашки на граничните пунктове със съседните на Русия държави. Екипът на Euronews Грузия тук, на границата в Ларси, разговаря с руски граждани, влизащи в Грузия. Повечето от тях не искат да говорят пред камера, но тези, които го правят, определят решението на руския президент като лудост. 

Георги Болквадзе, Euronews Грузия

Имаше една безумна опашка от около 10 километра. Днес дойдох тук рано сутринта и успях да вляза.

мъж в червено яке - без име

Днес говорих с един мой приятел. Той е в Краснодар. Каза, че по улиците няма мъже. Разказва, че е странно, че няма задръствания, няма коли, всичко е изчезнало.

мъж в синьо яке - без име

Руските граждани се опитват да влязат в Грузия по въздух на летище Тбилиси. През 2012 г. Грузия отмени визовия режим за руснаци. Александър, друг млад руснак, казва, че за него няма връщане назад. 

 

Ще се опитам да си намеря работа в Грузия. Тогава ще видим. Ще отида където и да е, но не и в Русия. Всичко, за което работих толкова упорито в Москва в продължение на 30 години, беше напълно безполезно - образованието ми, работата ми, личният ми живот. Дойдох на това място с празни ръце.

Александър

Русия и Грузия не поддържат дипломатически отношения от войната през 2008 г. По тази причина между двете страни няма директни полети. Руснаците обаче идват от Турция, Азербайджан и Армения, където не се изисква виза.

 

Георги Болквадзе, Euronews Грузия