Европа

Псевдореферендуми: Русия иска да анексира набързо 15% от територията на Украйна

От Euronews България Euronews България

Дирижирани от Кремъл референдуми започнаха в окупираните от Русия региони Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон в Украйна. Повечето хора в тези места гласуват от къщите си.

Москва обяви т.нар. „фиктивни референдуми“ толкова бързо, че нямаше време да създаде нужната организация за гласуване, според руски медии. Псевдовотът ще продължи до вторник.

История се създава днес. Въвлечен е всеки жител на Донбас, който смело преживя всички изпитания през тези 8 дълги години. Хората не се обезсърчиха от избора, направен през 2014 г, точно обратното.

Денис Пушилин, началник на администрацията на Донецка област

В Херсон, първият голям град, паднал в руски ръце от началото на войната, и в Мариупол, който Русия почти изличи от лицето на земята, убивайки стотици цивилни, също се гласува.

Четирите региона, в които се провеждат „фиктивните референдуми“, представляват 15% от територията на Украйна.

Всички ние работим за увеличаване подкрепата за Украйна по целия свят. Това е най-добрият отговор, който можем да дадем заедно с успехите ни на бойното поле. Най-добрият отговор на манипулациите, процесите и заплахите от Русия.

Олександър Корниенко, пръв заместник-председател на украинския парламент

ООН вече заяви, че допитванията в Източна и Южна Украйна са незаконни според международното право. Европейският съюз няма да признае резултатите и вече подготвя нов пакет санкции срещу Русия.

Експерти твърдят, че предстоящите анексации могат да доведат до ескалация, позволявайки на Москва да представи продължаващата украинска контраофанзива като атака срещу самата Русия.