Euronews Primetime

Чавдар Стефанов: В референдумите ще участват териториите, не хората

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Хора там малко са останали. Една значителна част, ако не повече от половината, са избягали – или в Русия, една малка част, или в други части на Украйна, където е по-голямата част. Русия започна войната в Украйна, за да я демилитаризира и „денацифицира“, докато сега какво става? Има една кражба на териториите, като хората там няма да участват.“ Така журналистът и дългогодишен кореспондент в Москва Чавдар Стефанов коментира обявяването на референдуми в четири украински области.

„И как да участват в тази ситуация? Предварително бюлетините са попълнени и е ясно, че 4-те области (въпреки, че от едната Русия владее някаква минимална част) ще поискат първо независимост, за да се присъединят, буквално след часове или минути, към Русия“, уточни той.

„Русия направи това, защото яде пердах по бойните полета. И живата ѝ сила е на приключване – която може активно да участва в бойни действия, особено настъпателни“, смята журналистът.

Заявената минути по-рано от президента Румен Радев позиция, че България няма да признае референдумите, Стефанов коментира с „има си хас да ги признае“.

Цялото интервю вижте във видеото.