Свят

ООН представи доказателства за екзекуции, изтезания и сексуално насилие в Украйна

От Euronews България Euronews България
Ukraine AP Жена събира дърва за отопление от разрушено училище, в което са били разположени руските сили в наскоро отвоюваната област Изюм, Украйна, понеделник, 19 септември 2022 г. Снимка: AP

Екип от експерти, натоварен от главния орган на ООН за правата на човека да проучи нарушенията на правата в Украйна, заяви че първоначалното му разследване е показало доказателства за военни престъпления в страната след нахлуването на Русия преди близо седем месеца, съобщава АП.

Експертите от анкетната комисия за Украйна, упълномощена от Съвета по правата на човека по-рано тази година, досега са се съсредоточили върху четири региона - Киев, Чернигов, Харков и Суми.

Представяйки най-обширните си констатации до момента, те се позовават на свидетелства на бивши затворници за побоища, електрошокове и принудително разголване в руските места за задържане и изразяват сериозна загриженост относно екзекуциите в четирите региона.

"Бяхме поразени от големия брой екзекуции в районите, които посетихме. В момента комисията разследва такива смъртни случаи в 16 града и селища", заяви председателят на комисията Ерик Мозе пред съвета. Той не уточни коя или коя страна във войната се предполага, че е извършила убийствата.

Мозе заяви, че екипът му е получил и документира "достоверни твърдения за още много случаи на екзекуции". По време на 10-дневното си юнско пътуване в Украйна екипът посети Буча - град край Киев, където украинските власти откриха масови гробове и тела, разхвърляни по улиците, след като руските сили се изтеглиха в края на март.

Констатациите повтарят съобщенията на новинарските агенции и други за разрушенията, смъртта и отчаянието в Украйна, откакто руският президент Владимир Путин нареди инвазията на 24 февруари.

Работата на комисията в крайна сметка може да допринесе за работата на прокурорите от Международния наказателен съд, които биха могли да повдигнат обвинения за военни престъпления в Украйна, въпреки че все още не е сигурно дали Русия или други предполагаеми извършители някога ще бъдат изправени пред правосъдието.

Антон Кориневич, посланик с пълномощия в Министерството на външните работи на Украйна, се присъедини към пратениците на редица западни държави, които се обявиха срещу войната на Москва след представянето на комисията. Делегацията на Русия бойкотира заседанието на Съвета.

Кориневич, говорейки чрез видеозапис, призова за създаването на специален трибунал, който да има юрисдикция "по отношение на престъплението агресия срещу Украйна" и да разследва висши руски политически и военни лидери, за които се твърди, че са отговорни.

Той заяви, че отговорността е от решаващо значение за нарушенията на правата и жестокостите, свързани с "агресията" на Русия, но също така подчерта, че последиците от войната са "обхванали целия свят и са поставили много страни на ръба на глада, изострили са крайната бедност, създали са невиждана досега заплаха от ядрена катастрофа" и са навредили на препитанието на милиони хора по света.

 

Разследващите от Комисията за разследване на Украйна посетиха 27 града и селища, както и гробове и центрове за задържане и изтезания; интервюираха повече от 150 жертви и свидетели; срещнаха се с правозащитни групи и правителствени служители, каза Мозе.

 

"Въз основа на доказателствата, събрани от комисията, тя заключи, че в Украйна са извършени военни престъпления", каза той.

Той заяви, че екипът е разгледал два случая на малтретиране на руски войници от страна на украинските сили.

Мозе заяви, че е установено, че неуточнен брой руски войници са извършили престъпления, свързани със сексуално насилие или насилие, основано на пола, като жертвите са на възраст от 4 до 82 години.

Комисията планира постепенно да разшири обхвата на разследването си, като сред областите на интерес са твърденията за филтриращи лагери за хора, които са задържани или депортирани, принудителното прехвърляне на хора и твърденията за ускорено осиновяване на деца.

"Доказателствата за зверствата на Русия стават все по-ужасяващи с всеки изминал ден, като наскоро бяха разкрити масови гробове в Изиум, където по телата има следи от изтезания", заяви Мишел Тейлър, посланик на САЩ в Съвета по правата на човека, визирайки град в Харковска област, който украинските сили си върнаха през последните седмици.

Тейлър призова комисарите да продължат да "проучват все повече доказателства за руските операции по филтриране, принудителни депортации и изчезвания".

Тя се позова на "многобройни източници", които сочат, че руските власти са разпитали, задържали и/или принудително депортирали между 900 000 и 1,6 млн. украински граждани, както и на съобщения, че деца са депортирани от Украйна и са настанявани в руски сиропиталища с цел осиновяване.

Германският посланик Катарина Щаш добави: "Не се заблуждавайте, ние ще държим отговорни тези, които са отговорни за тези престъпления."



Автор: Джейми Кийтън, АП