Свят

В ООН заклеймиха Русия за референдумите и войната

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова световната общност да потърси отговорност от руския президент Владимир Путин за инвазията в Украйна. Това стана на специалното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на войната в Украйна. Всяка анексия на територия на държава от друга държава в резултат на заплаха или употреба на сила е нарушение на Хартата на ООН и на международното право, заяви Генералният секретар на Организацията Антониу Гутериш.

В Съвета за сигурност на ООН върху Русия се изсипват критики, след като президентът Владимир Путин издаде указ за мобилизиране на още войски за борба в Украйна и отново намекна за ядрена заплаха. Генералният секретар на ООН заяви, че това е недопустимо.

 

Последните развития са опасни и смущаващи. Идеята за ядрен конфликт, някога немислима, стана предмет на обсъждане. Това само по себе си е неприемливо.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН

Гутериш обеща, че ще бъде потърсена отговорност във връзка с предполагаемите военни престъпления в Украйна. Министърът на външните работи на Украйна взе думата.

 

Няма да има мир без справедливост. Подчертавам, че нито едно от руските престъпления в Украйна не би било възможно без агресията срещу страната ни, извършена от руското ръководство. Тя не може да остане ненаказана и единственият възможен начин да се изправят пред съда президентът Путин и неговото обкръжение е да се създаде специален трибунал за престъпленията и агресията срещу Украйна.

Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна

Руският му колега Сергей Лавров се защити, като обвини Украйна в твърдения за престъпления, извършени от Киев от 2014 г. насам. По-късно Лавров напусна заседанието в Ню Йорк.

 

Ние вече не храним никакво доверие към Международния наказателен съд. През последните 8 години не чакахме нищо за безнаказаността в Украйна. И не разчитаме нито на тях, нито на други международни институции. Времето на чакане свърши.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Ръководителят на американската дипломация заяви, че само един човек може да постигне мир.

 

С какво тази агресия срещу Украйна от страна на президента Путин подобрява живота или перспективите за руските граждани? Един човек избра тази война, един човек може да я прекрати. Защото ако Русия спре да воюва, войната ще приключи. Ако Украйна спре да воюва, тя ще бъде унищожена.

Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ

Забележително е, че външните министри на Китай и Индия защитиха териториалната цялост на Украйна и се застъпиха за диалога като решение на конфликта, коментират анализатори на срещата. Двете държави, традиционно са близки съюзници на Русия.