Euronews Primetime

Румен Радев: България няма да признае руските референдуми в Украйна

От Euronews България Euronews България

Решенията на руския президент Владимир Путин за частична мобилизация ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. Това заяви президентът Румен Радев в изявление след консултативната среща в Президентството.

Държавният глава подчерта, че е недопустимо три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрена заплаха. Според него колкото и абсурдно да изглежда тя, не може да бъде пренебрегната.

Радев беше категоричен, че България няма да признае резултатите от референдумите, които Русия провежда в превзетите украински територии.

Въпреки че няма пряка заплаха за националната сигурност, България работи за укрепване на своя отбранителен капацитет и ще продължи да бъде активен член на колективната отбрана в рамките на НАТО, каза Радев.

Той посочи, че рисковете от войната в Украйна не се изчерпват само с военната сигурност.

„Като отговорен член на ЕС България подкрепя санкционната политика“, заяви държавният глава.

Според него Европа трябва да търси ефективни механизми за минимализирането на последиците от санкциите за собствената си икономика и граждани.

„Расте нестабилността. Цената ще се плати от гражданите, които все повече изразяват своето недоволство от непосилните цени“, заяви Радев.

Цялото изявление вижте ъв видеото.