Европа

Расте броят на руснаците, които бягат от мобилизацията

От Euronews България Euronews България

Мъже, годни за военна служба, се присъединиха към масовото бягство от Русия, пълнейки самолети и предизвиквайки задръствания на сухопътните гранични пунктове. Руснаците с шенгенски визи имаха възможност да шофират или да вземат автобус до Финландия, където три гранични пункта бяха отворени в петък.

Финландската гранична охрана съобщи, че опашките на Ваалимаа – един от най-натоварените гранични пунктове на финландско-руската граница с повече от 2 милиона преминавания годишно - и в Нуияма са били по-дълги от тези предния ден.

Опашката във Ваалимаа е стигала половин километър.

Мисля, че това е много лошо. Не подкрепям подобни правителствени решения. Бях психически подготвен за това. Исках да напусна още преди половин година, на 31 март. Отлагах тръгването, но сега вече нямаше как.

Андрей Балакиров, жител на Санкт Петербург

"Това няма да свърши добре. Ако хората имаха добър живот, сега нямаше да се редят на опашка на финландската граница. Силно се съмнявам, че мнозинството хора са тръгнали на екскурзия. Може би някои търсят нов живот", споделя наборник от Москва.

Броят на хората, преминаващи в скандинавската страна от Русия, се е увеличил през последните часове. Според данни на официални служители, е регистриран ръст от 107% на преминалите границата в разстояние на една седмица.

И Ваалимаа, и Нуияма се намират в южната част на страната, която има най-дългата граница с Русия от всички страни в ЕС.

Граничните пунктове на Финландия са най-удобната входна точка за руснаците към Европа, след като редица държави - балтийските и Полша затвориха границите си и въздушното си пространство. Финландия избра да остави границата отворена за руснаци след инвазията, макар през септември да намали значително издаването на туристически визи за руснаци.